“Тайра вдома!” – з російського полону звільнили волонтерку

З російського полону звільнили волонтерку та медика Юлію “Тайру” Паєвську.

Вона вже вдома, повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

“Сьогодні вже можу повідомити: вдалося звільнити з полону “Тайру”, українського парамедика Юлію Паєвську. Вона вже вдома. Будемо працювати й надалі, щоб забрати всіх”, – сказав він.

Вона пробула в полоні 92 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ оприлюднили кадри з камери парамедика “Тайри”, зняті у Маріуполі у перші дні війни

Юлія Паєвська з 1 грудня 2013 року працювала медиком на Майдані. Лікувала бійців на Донбасі. Лише станом на 2019 рік вона врятувала понад 500 українських військових. Політик Дмитро Корчинський повідомив, що вона врятувала 800 життів.

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прибула до села Бердянське біля Маріуполя. Там розташована база добровольчого евакуаційного відділення “Ангели Тайри”. “Тайра” рятувала українських військових, цивільних та навіть полонених окупантів у Маріуполі.

“Тайра” з водієм “швидкої” Сергієм потрапили в полон російських загарбників 16 березня. Вона вісім років рятувала життя мирних мешканців, в тому числі дітей та поранених військових.

Волонтерка в день викрадення їхала разом з водієм “швидкої” Сергієм на виклик до дитини та потрапила в засідку російських окупантів.

Вкінці березня на російському НТВ з’явилося її звернення. Паєвська просила вивезти з Маріуполя цивільних.