Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок – політолог про візит прем’єра Британії

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який приїхав з візитом до Києва 17 червня, хотів досягнути кілька завдань. Одне з них можливий тиск на Україну з боку найбільших країн Євросоюзу щодо поступок і переговорів з Росією. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

“Приїзд Джонсона сьогодні слід розглядати в контексті вчорашньої зустрічі з лідерами Франції, Німеччини й Італії. Прем’єр Британії виявляє особливий інтерес до ухвалення важливих рішень щодо України західними державами. Упевнений, із Зеленським говорили про перебіг вчорашніх переговорів щодо тих деталей, які не публікували у ЗМІ. Зокрема, питання можливих переговорів України й Росії, Зеленського й Путіна. Це припущення, Джонсон приїхав дізнатися, що саме просили лідери цих трьох держав щодо переговорів з Путіним”, говорить Басараб.

Джонсона сильно турбує, що Україну можуть схиляти до поступок Росії, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія хоче задушити нашу економіку” – як Україні виграти битву за море

“Візит прем’єра Британія стосується того, щоб на Україну не тисли. Бо попередній візит Джонсона стосувався категоричної позиції Лондона щодо можливих домовленостей Москви й Києва. Як пишуть ЗМІ, Джонсон заявив, що не рекомендує обговорювати будь-які поступки. Натомість наголосив, що Британія підтримуватиме Україну на шляху до повної перемоги. Припускаю, що цей візит також про те, що жодних поступок не може бути”, каже Басараб.

Британія демонструє свою заявку на лідерство в східній Європі, додає політолог.

“Це демонстрація особливих відносин між Україною та Британією. Сьогоднішній візит коригувальний, щоб швидко зняти інформацію і не допустити небажаного сценарію щодо поступок. Які гіпотетично могли обговорювати вчора”, наголошує Басараб.

Ішлося також і про санкції, додаткову допомогу з боку всього НАТО, додає політолог.

“Якщо Джонсон говорив про неприпустимість поступок, то в такій розмові повинні були лунати додаткові аргументи підтримки України. А це означає озброєння, яке особливо цікавлять зараз Україну, і збільшення тиску на Росію”, говорить Басараб.

Британський прем’єр Борис Джонсон приїхав до Києва 17 червня. Президент України Володимир Зеленський обговорив з ним постачання важкої зброї та систем протиповітряної оборони. Джонсон запропонував Зеленському масштабну програму підготовки українських військових на британській території. Тижнем раніше Зеленський зустрічався з британським міністром оборони Беном Воллесом. Попередній візит Джонсона був 9 квітня.

16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр Італії Маріо Драгі відвідали Київ. Побували у зруйнованому росіянами місті Ірпінь на Київщині й зустрілися із Зеленським.