В Офісі президента назвали умови для відновлення переговорів між Україною і Росією

Назвали три умови, після виконання яких можливе відновлення переговорів Києва з Москвою.

Ключове – має змінитися ситуація на фронті, сказав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю виданню “Медуза”.

Перша умова: як тільки зміниться ситуація на фронті.

“Росія зараз вважає, що у них така концентрація сил, що вони можуть нас десь піддавити і диктувати певні умови. Щойно ситуація зміниться і Росія зрозуміє, що у них таких інструментів більше немає, буде запущений повноцінний переговорний процес”, – підкреслив він.

Друга умова: коли Росія перестане максимально відверто атакувати наші мирні міста крилатими ракетами.

Третя умова: коли Росія перестане сподіватися, що вони можуть чогось досягти за допомогою прямого шантажу, типу “давайте ми розблокуємо поставки продовольства на зовнішньому ринку, а ви зніміть з нас санкції”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк озвучив кількість втрат серед окупантів: багато вбитих і поранених

Одним з ключових питань після відновлення діалогу стала б зустріч на рівні президентів. Сьогодні публічні заяви російських офіційних осіб не сигналізують про готовність до переговорів, зазначив Подоляк.

Він заявив, що переговорна група з російської сторони цитує своїх пропагандистів, як на “пташиному базарі”. Це треба негайно припинити.

“Підготовка зустрічі президентів повинна вирішуватися на рівні переговорних груп. І це, до речі, можна було б відновити”, – прокоментував він.

Голова української переговорної групи з росіянами Давид Арахамія заявив, що Україна може ініціювати новий раунд переговорів з Російською Федерацією, коли матиме посилену позицію.