Януковича судитимуть заочно – прокуратура розкрила подробиці

Суд дозволив спеціальне розлсдіування щодо позбавленого звання президента Віктора Януковича. Йдеться про справу щодо підписання “Харківських угод”.

Про це у п’ятницю повідомив Офіс генерального прокурора.

Справу розслідують за кримінальною статтею – державна зрада.

Рішення суду надає право обвинуваченню на досудове розслідування щодо підозрюваного за його відсутності (in absentia).

Янукович, в порушення вимог Конституції, 21 квітня 2010 року у Харкові підписав від імені України угоду з Російською Федерацію. Продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Штучно створили передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, їх переоснащення й модернізації, вторгнення і окупації Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брат Царьова, депутат з ОПЗЖ і тамада: колаборанти місяця

Прокуратура нагадала про три провадження щодо Януковича:

за фактом захоплення державної влади у вересні-жовтні 2010 року через повернення в неконституційний спосіб дії Конституції від 28 червня 1996-го;

організації переправлення через держкордон у лютому 2014-го не менше 20 осіб і підбурювання до дезертирства співробітників Управління державної охорони;

організації силової протидії мітингувальникам у центрі столиці.

Цього тижня суд дозволив спецрозслідування щодо підозри в державній зраді колишньому прем’єру-втікачу Миколі Азарову. Йдеться також про “Харківські угоди”.

Коли у Верховній Раді розглядали ратифікацію цієї угоди, тодішнього спікера Володимира Литвина закидали яйцями.

Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами.

СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.