Зеленський вимагає нових санкцій для Росії

Пауза із погодженням нових санкцій в Європі вже надто затягнулася.

Це потрібно виправити негайно, сказав у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський до лідерів європейських країн, які зібрались на засідання Європейської Ради, повідомляє Gazeta.ua.

“Вдячний Шарлю Мішелю, президенту Європейської Ради за намагання якнайшвидше знайти потрібні компроміси, щоб шостий санкційний пакет Європейського Союзу все ж таки був прийнятий”, – сказав Зеленський.

Президент поговорив про посилення санкцій і з міністром з питань Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонні. Обговорили і питання оборонної підтримки України, європейської інтеграції, і необхідності не допустити ескалації продовольчої кризи у світі.

“Через блокування морських портів ми не можемо відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових. Глобальна загроза голоду може перерости у нову міграційну кризу. Російське керівництво свідомо створюють цю проблему. В т.ч. щоб Україна не отримала мільярди доларів за свій експорт”, – сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вже в червні отримає статус кандидата в члени ЄС – Зеленський

Зеленський повідомив, що російські окупанти вкрали вже, як мінімум, півмільйона тонн зернових і шукають зараз, як їх десь вчорну продати.

Сьогодні на Луганщині загарбники зірвали евакуацію з районів бойових дій, обстрілявши машину, яка їхала за місцевими. Від смертельного поранення під час цього обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк. Він став 32-м медійником, який загинув після 24 лютого.

Ситуація на Донбасі залишається надзвичайно тяжкою. Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка, Курахове, Словʼянськ та деякі інші населені пункти залишаються для окупантів ключовими мішенями саме на цьому напрямку.

Сьогодні Росія знову обстріляла Харків. Також була обстріляна і територія Сумської обл. Продовжується боротьба за Херсонську область.

“Крок за кроком звільняємо нашу землю. Поступово наближаємось до тієї точки, в якій Росії все ж таки доведеться відкласти зброю, порахувати всіх своїх вбитих і перейти до дипломатії. Вдячний усім нашим захисникам, які попри технічну і подекуди кількісну перевагу окупантів героїчно тримають оборону”, – сказав Зеленський.

Президент провів також переговори з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Обсудили, як можна забезпечити нормальний рух з українських чорноморських портів. Обговорили і подальшу оборонну співпрацю.