Росія та Китай вперше з 24 лютого провели спільні військові навчання

Росія та Китай провели перші спільні військові навчання з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Вони відбулися у вівторок, 24 травня. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на високопоставленого чиновника США.

Відомо, що військові скерували бомбардувальники над морями в північно-східній Азії. Ймовірно, вони демонстрували силу, коли президент США Джо Байден відвідував Токіо, де відбувся саміт коаліції Quad. Її сформували частково для протидії китайській силі в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Він зустрічався також з лідерами Австралії, Японії та Індії.

Зазначається, що бомбардувальники пролетіли над Японським морем у вівторок вранці. Після цього вони продовжили рух на південь у напрямку до Східнокитайського та Філіппінського морів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі запланували військові навчання на 10 полігонах

Через кілька годин Південна Корея підтвердила навчання та заявила, що два китайські військові літаки та чотири російські військові літаки увійшли в зону протиповітряної оборони біля східного узбережжя країни. Водночас у її повітряний простір вони не вторглися.

Джерело видання також зазначило, що в американців є докази того, що у навчаннях брали участь, ймовірно, китайські військово-морські судна.

“Ми розглядаємо військові навчання, проведені в розпал зустрічі на вищому рівні між Японією, США, Австралією та Індією, як намір продемонструвати силу проти Японії, яка була організатором зустрічі. Також той факт, що ця діяльність була проведена в розпал саміту Quad, вважається більш провокаційною, ніж інші навчання в минулому”, – зазначив прем’єр-міністр Японії Нобуо Кіші у коментарі журналістам.

Російські бомбардувальники Ту-22М3, Ту-95, Ту 160 над Азовським та Каспійським морями провели навчання. Зокрема, вони відпрацювали умовні пуски крилатих ракет. Російська армія почала активніше залучати літаки для підтримки наземного наступу своїх підрозділів.