Рада не розглядатиме позбавлення громадянства за виїзд чоловіків із України

Проєкт закону, який пропонує позбавляти українського громадянства військовозобов’язаних осіб, що виїхали за кордон під час воєнного стану та не повернулись упродовж 30 днів, не розглядатимуть у Верховній Раді.

Народні депутати відкликають підписи під законопроєктом, повідомила представниця парламенту в Конституційному суді Ольга Совгиря 21 травня у Telegram.

“Законопроєкт № 7381 про позбавлення громадянства за неповернення з-за кордону, зареєстрований в парламенті днями, розглядатися не буде. Колеги відкликають свої підписи під ним. Чому документ не може бути прийнятий, колегам пояснила. Баланс між суспільним запитом і Конституцією відновлено”, – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюрма за неповернення чоловіків із-за кордону під час війни: “слуги” прокоментували законопроєкт

Згідно із законом “Про громадянство України” втрата громадянства може бути в таких випадках:

– добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави;

– добровільний вступ на військову службу іншої держави.

У Раді чоловіків, які виїхали з України під час воєнного стану й не повернулися впродовж 30 днів, хотіли позбавити громадянства. Йшлося про тих, хто виїхав і не повернувся без поважних причин: заборона на виїзд із країни перебування, стихійні лиха, аварії, відрядження, офіційна робота за кордоном, перебування на стаціонарному лікуванні або інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.