Вважатиметься причетною до злочину: Україна застерігає світ не купувати крадене Росією зерно

Україна закликає світ не купувати у Росії зерно, яке вона вкрала та вивезла з України.

Радник Постпреда України при ООН Сергій Дворник заявив у четвер в Раді Безпеки ООН, що держави, котрі це зроблять, вважатимуться причетними до злочину, повідомив “Укрінформ”.

“Україна вже попередила країни-споживачі, що партії зерна, які експортує Росія, можуть містити крадене українське зерно. Будь-яка країна, яка свідомо купує це зерно, вважатиметься причетною до злочину”, – сказав він.

За його словами, Росія краде зерно як для власного споживання, так і для продажу на міжнародних ринках. Він назвав такі дії країни-агресорки мародерством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни хотіли продати крадене в Україні зерно в Єгипті – їх відфутболили

Дипломат зазначив, що так країна-окупант завдала удару по глобальній продовольчій безпеці, оскільки близько 400 млн осіб у світі, переважно на Близькому Сході, у Північній Африці та Азії, залежать від поставок зерна та олії з України. Експорт майже зупинився через блокування портів на Чорному морі, додав він.

За словами Дворника, окупанти вже вкрали щонайменше 400-500 тис. тонн зерна.

“При цьому майже всі кораблі із зерном, що виходять із Севастополя, завантажені краденою українською продукцією”, – додав дипломат.

МЗС України вже попередило інших країн-споживачів, що партії зерна, які продає РФ, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російських окупантів. Росія вже вкрала в України зерна на понад $100 млн.

Окупанти вивозять зерно з Херсонщини, Миколаївщини, Запорізької області.

У зруйнованому Маріуполі російські окупанти намагаються відновити роботу торгового порту, щоб вивезти награбоване. Зокрема, це зерно, металопродукція та глина на десятки мільйонів доларів.