США можуть надати Україні протикорабельні ракети для прориву блокади портів – ЗМІ

Білий дім працює над тим, щоб передати передові протикорабельні ракети Україні. Вони допоможуть подолати морську блокаду Росії.

При цьому у США є побоювання, що більш потужна зброя, яка може потопити російські військові кораблі, посилить конфлікт, передає Reuters з посиланням на джерела в Конгресі та посадових осіб.

Троє американських чиновників і два джерела в Конгресі заявили, що два типи потужних протикорабельних ракет “Гарпун” і Naval Strike Missile розглядають або для прямої поставки в Україну, або через передачу від європейського союзника, який має ракети.

У квітні президент України Володимир Зеленський звернувся до Португалії з проханням надати українським військовим “Гарпуни”. Вони мають дальність дії майже 300 км.

Але це ракета морського базування. Її може бути важко поставити на сухопутну платформу.

Двоє американських чиновників сказали, що США працюють над потенційними рішеннями, які включали зняття пускової установки з американського корабля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Севастополі перебуває мінімальна кількість кораблів Чорноморського флоту РФ – ЗМІ

Близько 20 кораблів ВМС Росії, включно з підводними човнами, перебувають у зоні дії Чорного моря. Військово-морський експерт Інституту Гудзона Браян Кларк вважає, що від 12 до 24 протикорабельних ракет з радіусом дії понад 100 км було б достатньо, щоб загрожувати російським кораблям. Вони могли б переконати Москву зняти блокаду.

“Якщо Путін наполягатиме, Україна може знищити найбільші російські кораблі, оскільки їм ніде сховатися в Чорному морі”, – сказав Кларк.

Росія збільшила чисельність корабельного угруповання в Чорному морі. Станом на 17 травня окупанти зосередили там чотири ракетні кораблі та сім десантних, повідомив речник оперативного командування “Південь” Владислав Назаров.