У Кремлі можуть провести трибунал для евакуйованих українських захисників Азовсталі – NYT

Кремль хоче використати евакуйованих українських захисників Азовсталі для власної пропаганди.

Відтак, у Росії планують провести спеціальний трибунал, а потім заявити про “очищення України від нацистів”, повідомляє The New York Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червоний Хрест почав реєструвати бійців з Азовсталі

Таке рішення у Москві прийняли після того, як у Києві розпочався відкритий суд над солдатом ЗС РФ 21-річним Вадимом Шишимаріним, який визнав провину в убивстві 62-річного мирного жителя у Сумській області.

“Тепер росіяни можуть порушити справи проти українських військовополонених. Це показує, що звірячі злочини, скоєні російськими військами, і прагнення України переслідувати їх у судовому порядку, перебувають зараз у центрі уваги”, сказав прокурор із воєнних злочинів Алекс Вайтінг.

Міністерство оборони Російської Федерації заявило, що минулої доби з Азовсталі в Маріуполі вийшов іще 771 український військовий. Загалом з 16 травня евакуювали 1730 людей.

Держдума Російської Федерації має намір заборонити обмін військових з полку “Азов”. А в окупованій Макіївці бойовики готують колонію для полонених захисників Маріуполя.

Російський окупант Вадим Шишимарін, якого судять за вбивство пенсіонера на Сумщині, попросив пробачення в дружини вбитого Катерини Шеліпової.

Під час допиту Шишимарін докладно розповів, як застрелив мирного жителя, який їхав на велосипеді.