Американська міністерка озвучила ймовірну дату технічного дефолту РФ

Спеціальну ліцензію, видану Росії для здійснення платежів власникам американських облігацій, вочевидь не буде продовжено. Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Йеллен, пише Reuters.

Термін дії ліцензії спливає 25 травня, і того самого дня РФ має провести платіж за облігаціями. Якщо в разі відкликання ліцензії держава-агресор спробує заплатити в рублях, а не в доларах, це може привести до технічного дефолту.

Йеллен нагадала, що деякі європейські чиновники виступають за арешт заморожених санкціями активів Центробанку РФ (нараді ці активи знаходяться за кордоном, але залишаються у власності Росії). Проте вона наголосила, що суперечить американським законам та може створити прецедент, що підриває довіру інших країн до зберігання активів своїх центральних банків у Сполучених Штатах.

Нагадаємо, наприкінці квітня Росії таки вдалося вчасно погасити євробонди і таким чином уникнути дефолту. Проте широке виключення для виплат за суверенними облігаціями, яке поки що дозволяють санкції США, має закінчитися саме 25 травня.

Також ми писали, що Російські залізниці (РЖД) стали першою російською компанією, яка офіційно допустила дефолт через санкції.