Фінляндія і Швеція йдуть до НАТО

Фінляндія подає заявку про приєднання до Північноатлантичного альянсу. Про це офіційно оголосили президент і прем’єр-міністр країни 15 травня.

 Це історичний день. Рішення змінить відносини Росії та Фінляндії, заявив президент 73-річний Саулі Нііністе.

 Це посилить Євросоюз, чий голос у НАТО буде потужніший, заявила глава уряду Санна Марін, 36 років.

У Москві пригрозили, що влада Фінляндії перетворює свою територію “на рубіж військового протистояння з Російською Федерацією”.

“Росія буде змушена зробити кроки військово-технічного характеру у відповідь з метою запобігання загроз для її національної безпеки”, йдеться в заяві міністерства закордонних справ Росії.

 Паніки немає, ми не боїмося. Ми готувалися до всіляких дій. Фінляндії час обзавестися союзниками та новими партнерами. Наша країна не збирається нікого провокувати. Винен Путін. І це один з наслідків його гри. В його погрозах немає нічого нового, сказала міністр у справах Європи 46-річна Тютті Туппурайнен.

Швеція також вирішила подати заявку на вступ до НАТО. Владна Соціал-демократична партія підтримала це рішення.

“На своєму засіданні 15 травня правління партії вирішило, що працюватиме над тим, щоб Швеція подала заявку на членство в Альянсі”, говориться в заяві політсили.

Одночасно Швеція, у разі схвалення заявки, має “висловити застереження проти розміщення ядерної зброї та постійних баз на своїй території”.

 Ми подивимося, наскільки швидко Альянс розгляне й ухвалить рішення. Це свідчитиме на користь простого аргументу, що НАТО зробило висновки зі своїх помилок 2008 року, коли були обіцянки членства для України й подальшої співпраці, каже віцепрем’єр України 36-річна Ольга Стефанишина. Але без жодних практичних рішень у цьому напрямку. Зрештою, це призвело до трьох війн, дві з яких зараз тривають на території України. Сподіваємося, що коли справа дійде до розгляду української заявки, рішення ухвалюватимуть швидше.

Економічний баланс зросте на користь НАТО. Зараз сукупний внутрішній валовий продукт країн Альянсу в 27 разів перевищує ВВП Росії. Разом із Фінляндією­­ та Швецією перевищить у 27,6 разу, пише видання “Вашингтон Пост”.

Військові резерви Альянсу значно збільшаться. Зараз із урахуванням військових-резервістів чисельність збройних сил НАТО в 1,7 ра­­зу більша, ніж у РФ. Якщо включити до НАТО Фінляндію та Швецію, їх буде вдвічі більше за рахунок великого військового резерву Фінляндії.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”