Елітні російські силовики розуміють, що війна проти України програна — Bellingcat

Еліта російських силовиків розуміє, що війна проти України фактично програна. Саме з цієї причини президент рф владімір путін не наказує їм застосувати ядерну зброю, оскільки розуміє, що наказ вони можуть не виконати і це стане тригером до державного перевороту.

Про це розповів журналіст-розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв в коментарі «Радіо Свобода».


Христо Грозєв
журналіст-розслідувач, керівник видання «Bellingcat»

«Я думаю, що саме поінформована еліта всередині силовиків розуміє, що війна програна. Тому що війна доктринально була оформлена як те, що потрібно закінчити протягом одного тижня. Те, що відбувається зараз – це якась «друга» війна, яка ще не програна до кінця. Але перша вже програна. Це точно. Шанс на виграш у другій війні також не гарантований. Ми бачимо прогнози, які не можна назвати оптимістичними з російської точки зору, від тих, хто досить поінформований і вільніше може висловлювати свою думку»

За його даними, еліта силовиків вважає, що дуже мало шляхів виграшу війни без мобілізації, однак путін не оголошує її через ймовірність соціального вибуху.

«І є песимізм серед силовиків, як вийти з цього»

— Христо Грозєв,
журналіст-розслідувач, керівник видання «Bellingcat»

На його думку, якщо путін віддасть наказ про застосування ядерної зброї, то хто-небудь з виконавців відмовиться це зробити. Все тому, що серед силовиків немає впевненості, чи буде президент РФ при владі через три місяці і чи зможе захистити їх.

«Ця відмова буде тригером, найімовірніше, держперевороту, тому що після відмови навіть одного з цієї піраміди відповідальності виконати наказ царя все дуже швидко піде вниз. Щоб путін прийняв рішення віддати наказ про використання ядерної зброї, він повинен бути впевнений, що всі ланцюжком виконають наказ. Бо він розуміє, що якщо навіть один з п’яти, хто повинен послідовно натиснути на кнопки, не виконає наказ – це буде сигналом непокори і, можливо, навіть фізичної смерті його самого»

— Христо Грозєв,
журналіст-розслідувач, керівник видання «Bellingcat»

«Тому до того, як він (путін – ред.) не буде впевнений, що все виконають, він не дасть цього наказу. А чому він вважає або може вважати, що хтось не виконає наказ? Це саме почуття всередині силовиків, що не все зрозуміло: чи буде путін при владі через три місяці. Тому вони не можуть прийняти гарантії з його боку, що він гарантуватиме їхню безпеку»

— Христо Грозєв,
журналіст-розслідувач, керівник видання «Bellingcat»

Він також бачить найбільший протестний потенціал серед найбільш поінформованих силовиків.

Нагадаємо раніше Христо Грозєв зазначив, що у перші дні війни, росія втратила 90% своїх найкращих десантників, без яких тепер неможливо захопити ключові інфраструктурні об’єкти. Також були вибиті найманці з бойовим досвідом.

В іншому інтерв’ю Грозєв зазначив, що армія РФ під час вторгнення продемонструвала свою відсталість та непрофесіоналізм, що стало шоком для розслідувачів Bellingcat. Натомість українські війська продемонстрували хороший рівень підготовки та наближеність до НАТО у розрізі децентралізованості.

Крім того, Христо Грозєв зазначив, що шанси путіна захопити Київ вичерпалися, адже в іншому випадку російському президенту довелося б закидати українську столицю 500-тисячним м’ясом.