Стало останнім монументальним твором Галини Севрук: у “Софії Київській” показали відреставроване панно “Місто на семи пагорбах”

З нагоди Міжнародного дня музеїв 18 травня у “Софії Київській” відбулося урочисте відкриття відреставрованого панно “Місто на семи пагорбах”. 1986-го його створила скульпторка-монументалістка Галина Севрук. До 2020 року горельєф був розташований у фойє готелю “Турист”, під час ремонту його демонтували. Унікальну пам’ятку відновили реставратори Національного заповідника “Софія Київська”. Вона буде постійно представлена в будинку Консисторії Софійського архітектурного ансамблю. Композицію розмістили на стіні одного з найкращих залів нещодавно відреставрованої будівлі.

Про це повідомили в “Софії Київській”.

“Художники-реставратори науково-реставраційної майстерні Національного заповідника “Софія Київська” під керівництвом її завідувача, художника-реставратора вищої кваліфікаційної категорії Анатолія Миколайовича Остапчука, виконали низку реставраційних робіт. Зокрема, фрагменти панно ретельно очистили від бруду та пилу. Певна частина керамічних елементів була пошкоджена й потребувала склеювання. Також провели маскування дрібних тріщин і западин на поверхні з додержанням фактури. Після цього кожен елемент затонували. А згодом панно змонтували на заздалегідь підготовлену стіну”, – повідомили в заповіднику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ватикан відкриє віртуальну галерею з предметами мистецтва

Це остання монументальна робота лауреатки премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції імені Василя Стуса, премії імені митрополита Андрея Шептицького заслуженої художницы України Галини Севрук.

“Панно має високу художню цінність. На ньому зображені княгиня Ольга та князь Ярослав Мудрий із донькою Анною – королевою Франції, птах Сирин та інші герої стародавньої історії Києва”, – написали в публікації.

18 травня авторка панно могла б відзначити свій 93-й день народження.

“Саме цього дня авторка мала б святкувати свій день народження. На жаль, життя скульпторки-монументалістки, керамістки та живописиці Галини Севрук обірвалося у лютому 2022 року. У відкритті взяв участь її син”, – повідомили в заповіднику.

Панно, яке створила відома мисткиня-монументалістка Галина Севрук, має висоту майже 3 м, а довжина сягає 6 м. Твір виконаний із кераміки з додаванням поливи, емалі та скла. Деякі із деталей важать до 5-7 кг. На ньому зображений період розквіту Київської Русі та її столиці – Києва. Серед великої кількості деталей та постатей тут можна побачити князя Ярослава Мудрого з донькою Анною, княгиню Ольгу, Агапіта Печерського, літописців й іконописців, зодчих і військових та киян в оточенні величних святинь та храмів. Із 1986 до жовтня 2020 року панно прикрашало інтер’єр столичного готелю “Турист” неподалік метро Лівобережна. Під час ремонту в готелі керівництво вирішило демонтувати артоб’єкт, який, за словами представників закладу, не вписувався в інтер’єр. Після демонтажу з фойє готелю 8 жовтня 2020 витвір мистецтва перевезли на склад “Туриста”. Щоби упевнитись, що панно не має суттєвих ушкоджень – до готелю навідувалися мистецтвознавиця Євгенія Моляр та авторка твору Галина Севрук. Тоді забрати витвір мистецтва погодилася адміністрація Національного заповідника “Софія Київська”. За словами реставраторів, ця подія є знаковою, адже саме тут він “народився” майже 40 років тому.