Не тільки гроші: Єврокомісія затвердила план відбудови України

План відбудови України, який затвердила Європейська комісія, вже передбачає перші кошти – 9 млрд макрофінансової допомоги.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Вже зараз пропонується надати Україні 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

Це стане дуже суттєвою допомогою для нашої держави. В умовах, коли Росія хоче затягнути війну, наші європейські союзники демонструють, що ми точно не залишимося сам на сам із агресором”, – заявив прем’єр.

Головне в цьому плані не гроші, пише голова уряду.

“Головне – офіційно оформлений меседж, що ЄС стане ключовим гравцем у майбутній відбудові України. Ми разом будемо не просто відновлювати те, що зруйнували росіяни, а будуватимемо нову Україну. За новими європейськими правилами”, – заявив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Сформована військова антипутінська коаліція, яка завдасть стратегічної поразки Кремлю” – Павло Клімкін

План спиратиметься на чотири стовпи:

відбудова всієї інфраструктури за найновішими стандартами та європейською політикою;

модернізація української держави, її інституцій;

максимальна інтеграція України з ЄС в усіх сферах;

економічна трансформація, в тому числі нові можливості для українського бізнесу.

“Ми впевнені у перемозі й так само впевнені, що відбудуємо нашу прекрасну Україну, яка буде сильним та рівноправним членом Європейського Союзу”, – заявив прем’єр.

Раніше голова мінфіну Німеччини Крістіан Лінднер підтвердив можливість передачі Україні заморожених активів Російської Федерації для фінансування відновлення нашої країни.

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку України на членство в ЄС.

У квітні Зеленський передав главі представництва ЄС заповнену анкету для набуття статусу кандидата. Єврокомісія опублікує думку наприкінці червня.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції. Більшість українців підтримують вступ України до ЄС і НАТО.