У Німеччині закривають офіс Шредера за його підтримку Путіна

Офіс Герхарда Шредера, який перебуває на фінансуванні держави, буде закрито. Усіх його співробітників буде переведено на інші місця роботи. Рішення прийняте на тлі зростаючого занепокоєння з приводу відмови колишнього канцлера Німеччини дистанціюватися від президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомляє видання Reuters.

Усі лідери Німеччини зазвичай отримують посаду, яку фінансує держава, коли залишають уряд, але три партії, які становлять правлячу коаліцію нинішнього канцлера Олафа Шольца, погодилися з парламентською пропозицією скасувати посаду Шредера.

Це рішення було ухвалено на тлі того, що Шрьодер відмовився засудити Путіна за його вторгнення на територію України. Крім того, Шредер не раз називав лідера Кремля близьким другом.

Німецькі ЗМІ повідомляють, що Шредер заробляє на роботі у російських державних енергетичних компаніях суми, що перевищують 400 тисяч євро. Вони були витрачені урядом на офіс.

«Бюджетний комітет зазначає, що колишній канцлер Шредер більше не виконує жодних обов’язків, що випливають із його колишньої посади», – йдеться у спільній пропозиції сторін.

Шредер, як і Шольц, соціал-демократ, є фігурою, найбільш тісно пов’язаною з німецькою політикою «змін через торгівлю», доктриною, згідно з якою тісні економічні зв’язки були найкращим способом приборкати та інтегрувати східного сусіда Європи.

Багато критиків наголосили, що війна в Україні яскраво проілюструвала, що така політика є провальною. Шредер був звинувачений у тому, що спонсорував та заохочував будівництво нових газопроводів, що посилило газову та нафтову залежність Німеччини від РФ.

Шредер завжди говорив, що його зв’язки з Путіним є важливим каналом зв’язку з людиною, яку світ не може дозволити собі ігнорувати. Проте його поїздка до Москви, щоб просить Путіна припинити війну, не дала очевидних результатів.

Невдоволення позицією Шредера торкнулося його найближчих колег. Через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України чотири співробітники запросили нові призначення.

Згідно з рішенням, усім співробітникам, що залишилися, тепер буде доручено згорнути офіс, а його файли будуть збережені для державних архівів.

Нагадаємо, окремі політики від ХДС, «Зелених» та Вільних демократів висловилися за те, щоб запровадити заходи проти ексканцлера Герхарда Шредера.