Хоче робити усе сам: путін приймає військові рішення «на рівні полковника чи бригадира», – The Guardian

Президент росії володимир путін значно залучений до керування війною в Україні, зокрема він ухвалює оперативні тактичні рішення, які зазвичай покладаються на полковників та бригадирів.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на джерела серед західних військових, пише Громадське.

За даними джерел, путін ухвалює рішення про переміщення російських військ на Донбасі, де зараз тривають активні бойові дії. Допомагає в ухваленні рішень очільник російського генштабу валерій герасимов, попри чутки про те, що герасимова відсторонили від командування.

«Ми вважаємо, що путін і герасимов беруть участь в ухваленні тактичних рішень на рівні, який зазвичай очікується від полковника чи бригадира», — заявило військове джерело.

Наприкінці квітня герасимов приїжджав на передову на сході України, зокрема відвідав місто Ізюм Харківської області. Тоді журналісти New York Times наголошували, що візит може свідчити про те, що рф все ще не розв’язала свої проблеми з логістикою і координацією між підрозділами, та має труднощі під час наступу на Донбасі.

герасимов встиг виїхати з Ізюма до того, як українські військові атакували російський штаб.

Зазначається, що путін активніше почав втручатися в управління після того, як російські війська зазнали невдачі на півночі України та під Києвом. Крім того, на Донбасі росіяни теж не досягли значних успіхів. Джерела згадують про невдачу окупантів під час форсування річки Сіверський Донець. Тоді 74-та мотострілецька бригада російської армії втратила 485 з 550 військових, а понад 80 одиниць їхньої техніки отримали пошкодження.

У британській та американські армії ухвалення рішень делегують полковникам та бригадирам. Натомість російські командири рідко делегують оперативні повноваження своїм підлеглим, а отже, молодші офіцери не набувають потрібного досвіду управління.

Проте в росії поширена практика відправляти генералів для керування на передову, що наражає їх на більшу небезпеку. За даними українських військових, за час війни було вбито 12 російських генералів.

За поразки на війні кремль показово карає командирів окупаційних військ, повідомляють у Головному управлінні розвідки МО України.

Державна Дума росії має намір заборонити обмін українських військовослужбовців, які утримували позиції на «Азовсталі». Спікер Держдуми В’ячеслав Володін дав завдання Комітету з оборони підготувати протокольне доручення про заборону обміну військових полку «Азов».