Агресію проти України підтримала лише одна країна-учасниця ОДКБ

У понеділок, 16 травня, президент РФ Володимир Путін зустрівся зі своїми п’ятьма найближчими соратниками. З країн-учасниць Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) лише одна висловилася на підтримку війни проти України.

Як союз шести пострадянських держав, ОДКБ відзначала 30-річчя від дня заснування. Але те, що мало бути святковою зустріччю, швидко перетворилося на демонстрацію ізоляції Путіна навіть серед сусідів Росії, пише The New York Times.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який підтримав війну РФ проти України, але не відправив війська, розкритикував інших членів за “недостатню підтримку Росії та Білорусі перед обличчям західних санкцій”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна арештувала 12,4 мільярда гривень активів російського мільярдера Фрідмана

“Подивіться, як монолітно голосує і діє Європейський Союз. Якщо ми розлучимося, нас просто розчавлять і розірвуть”, – сказав він.

Натомість лідери чотирьох інших членів ОДКБ – Вірменії, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану – навіть не згадали Україну у своїх виступах.

“Вторгнення в Україну поставило ці країни в скрутне становище. Усі вони мають тісні економічні та військові зв’язки з Росією, але вторгнення Путіна до суверенного сусіда створює прецедент для країн, які прагнуть диверсифікувати свою зовнішню політику за межами Москви”, – зазначає видання.

Путін, виступаючи на саміті, знову заявив, що “неонацизм давно панує в Україні”.

У столиці країни-агресорки РФ Москві збирався саміт Організації договору про колективну безпеку 16 травня. Саміт пройшов за участі президента Росії Володимира Путіна і самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Також за круглим столом – президенти Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану. Путін заявив, що на осінь заплановано серію спільних військових навчань ОДКБ.