Народні прикмети 17 травня – яке м’ясо сьогодні заборонено їсти

17 травня в народні відзначають день Пелагеї Заступниці, покровительки птахів, цнотливих дівчат та несправедливо ображених жінок.

У цей день жінки звертались у молитвах до святої Пелагії, щоб вона захистила їх від деспотичних чоловіків та образ. Вважалося, що жінка в цей день навіть їжу готувати не повинна. Чоловікам же доводилося самим робити велику частину роботи по дому.

Сьогодні роблять заготовки для виготовлення кленових, березових або липових дерев’яних ложок. Вони є символом заможності і ситості. Такі ложки часто прикрашали химерної розписом і різьбленням, а потім підносили в подарунок це вважалося дуже престижним. Часто носили дерев’яні ложки з собою, склавши їх в спеціальний футляр.

Стежили 17 травня за черемхою. Так, якщо на ній вже з’явилися квіти, то вважалося, що сіяти пшеницю пізно, і урожай не збереш. У садах тим часом починали цвісти груші, яблуні, вишні, і їх намагалися прищеплювати саме в цей день.

Сьогодні ні в якому разі не можна кривдити птахів, особливо ворон. Якщо людина сьогодні зарубає якусь домашню птицю, то вона перестане у нього водиться. Сьогодні їсти краще інше м’ясо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 17 травня – що сьогодні відзначаємо

Народні прикмети 17 травня

Хрущів багато буде посуха

Зацвіла калина можна сіяти на грядки огірки, гарбуз, боби, кукурудзу

Немає роси вранці 17 травня погода зміниться

З’явилися сережки на квітучих кленах можна висаджувати буряк

Кує зозуля прикмета до того, що погода буде гарна

Частий і сильний дощ передвіщає багатий урожай

Якщо горобці літають по небу зграями і не знаходять собі місця буде вітер

Бліде сонце погана погода протримається довго

Цвіте терен друга половина травня буде холодною

17 травня власники імен Антон, Кирило, Лазар, Марія, Микита, Пелагея святкують День Янгола.

Раніше імена для новонароджених обирали за найбільш очевидною чи бажаною рисою характеру малюка або ж в честь святого, якого шанують в день народження дитини. Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про походження та значення імен сьогоднішніх іменинників. Дехто зможе визначитися, як саме назвати свого малюка.