ЄС допоможе Україні з експортом заблокованого у портах зерна – Боррель

Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки призначене для експорту зерно, заблоковане у морських портах внаслідок російської воєнної агресії.

Для цього хочуть задіяти “зелені коридори”, повідомив “Укрінформ” з посиланням на заяву високого представника ЄС Жозепа Борреля на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

” Є план дій щодо запровадження так званих зелених коридорів для України. Ми маємо допомогти Україні продовжувати виробництво та експорт зерна”, – сказав він.

За словами Борреля, сховища України наразі заповнені, але країна не можуть експортувати зерно. Зараз необхідно звільнити складські потужності для наступного врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вивозить українське зерно до Сирії: знімки супутника

“Тож ми працюємо над тим, щоб допомогти вивезти це зерно потягами, через “коридори солідарності”, – зазначив голова європейської дипломатії.

Він зазначив, що такі дії Росії мають вплив на багато країн світу.

“Насправді ця криза є наслідком війни, коли Росія бомбардує українські поля, руйнує, спалює, розкрадає сховища. Коли російські військові кораблі блокують чорноморські торговельні шляхи та українські порти, коли Росія не дозволяє вивезення української пшениці на експорт – це має, звісно, негативний вплив на життя людей в Африці або в Азії, і вони хочуть отримати відповіді”, – наголосив високий представник ЄС.

За його словами, доставка продукції у треті країни залишається великим викликом для світу, і для її вирішення потрібне долучення членів G20.

“Сподіваюся, наступного тижня, під час зустрічі G20, спільної з Африканським Союзом, яку скликають США у Вашингтоні, питання щодо продовольчої безпеки та цін на енергетику буде стояти високо у порядку денному”, – додав Боррель.

Майже 4,5 млн тонн зерна заблоковані у портах України. Продукцію неможливо експортувати внаслідок закриття морських шляхів через війну Росії проти України.

Мінагрополітики з партнерами шукають альтернативні логістичні шляхи для відправлення вантажів.

Російські окупанти вивозять зерно з тимчасово захоплених територій у Луганській, Донецькій, Херсонській і Запорізькій областях. Для посівних робіт і внутрішнього споживання там було близько 1,5 млн т зернових. Кількасот тисяч тонн загарбники вивезли в РФ.

Окупанти вже викрали щонайменше 400500 тис. тон зерна на суму понад $100 млн.