Корнієнко розповів, чи можливо позбавити мандатів нардепів з колишньої ОПЗЖ

Для того, щоб позбавити мандатів народних депутатів з ліквідованої фракції “Опозиційна платформа – За життя”, необхідно внести зміни у Конституцію України.

Однак під час дії воєнного стану це неможливо. Про це розповів перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону UAразом.

Він нагадав, що обранці з ліквідованої фракції вже створили нову групу, тому навіть не вважаються позафракційними. За його словами, ці депутати мають зрозуміти, що їм треба працювати на благо України, адже в іншому разі тема політико-правових рішень щодо цієї фракції у ВР продовжуватиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Медведчука на фіналі – нардеп

Корнієнко наголосив, що зміни у Конституцію внести неможливо під час воєнного стану, а закон не має зворотньої дії. Тому з ухваленням відповідних змін чи законів “буде можливість уникнути цього в майбутньому”. Також депутата можна позбавити мандата, якщо він виявиться колаборантом.

“Але не треба також забувати про традиційний механізм – вирок суду. Я думаю, що, я так чув, що серед колег із ОПЗЖ не один точно депутат вже з підозрами, і з потенційними підозрами. Один за ґратами, з запобіжним заходом, але ще без вироку суду”, – наголосив він.

У четвер, 12 травня, депутати Верховної Ради офіційно ліквідували прокремлівську фракцію “Опозиційна платформа – За життя”. Її діяльність припинилася ще 14 квітня.