ВООЗ збирається закрити представництво у Москві – Reuters

Всесвітня організація охорони здоров’я наступного тижня розгляне резолюцію щодо засудження Російської Федерації через повномасштабну війну, яку розв’язав президент РФ Володимир Путін в Україні.

Документ може містити рішення про закриття великого регіонального офісу ВООЗ у Москві, повідомляє Reuters з посиланням на проєкт резолюції.

“Документ, підготовлений дипломатами Євросоюзу і поданий до європейського регіонального офісу ВООЗ, ґрунтується на запиті України. Його підписали представники 38 країн ВООЗ, включно із Туреччиною, Францією та Німеччиною”, – ідеться у повідомленні.

Текст документу стосується надзвичайної ситуації у галузі охорони здоров’я в Україні. Там засуджується російська агресія, яка призвела до масових смертей, людських жертв, перебоїв у роботі медичних служб, підвищеного ризику смерті від хронічних захворювань, інфекційних захворювань, а також радіологічних та хімічних ризиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка США окреслила головні цілі Путіна у війні проти України

“З 24 лютого на інфраструктуру охорони здоров’я України був скоєний 191 напад, унаслідок чого загинули 75 людей. Ці втрати неприйнятні” – йдеться у резолюції.

Документ не міститиме жорсткіших санкцій, таких як виключення Росії з виконавчого комітету ВООЗ та тимчасове заморожування її права голосу. Проте, можливо, останнє питання розглянуть у період з 22-28 травня. Цей крок вважається політичним. Він повинен сприяти зусиллям Заходу щодо ізоляції Москви, але не матиме жодних серйозних наслідків для охорони здоров’я Росії чи глобальної політики в галузі охорони здоров’я.

Генеральна асамблея ООН 7 квітня виключила Росію з Ради з прав людини. Це відбулося на тлі оприлюднення доказів звірств, які російські військові скоюють в Україні. За виключення РФ проголосували 93 країни, проти – 24.

Росія перед цим пригрозила, що голосування за або утримання розглядатиме як “недружній жест” із наслідками для двосторонніх зв’язків. Водночас одразу після голосування РФ заявила, що сама достроково припиняє свої повноваження в Раді ООН з прав людини.