Помер перший президент України Леонід Кравчук

На 88 році життя помер перший президент України Леонід Кравчук.

Про це із посиланням на джерело у родинному колі повідомили “Українські Новини”.

Також про смерть повідомив колишній уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба і колишня перша віце-спікерка Ірина Геращенко.

Торік у жовтні речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович розповідав, що Леонід Кравчук успішно проходив реабілітацію в Німеччині після операції на серці. Кравчука зняли з апарату ШВЛ.

Наприкінці червня 2021 року Кравчук потрапив до реанімації після операції на серці. Родина заборонила лікарям повідомляти подробиці про його стан.

Після хірургічного втручання Кравчук більше місяця лежав у реанімації на апараті штучної вентиляції легенів. Медики оцінювали його стан як складний.

У серпні 2020-го президент Володимир Зеленський увів Кравчука до складу делегації України у ТКГ й призначив його головою.

Переміг у першому турі

Леонід Кравчук народився 10 січня 1934 року в селі Великий Жатин Рівненського району. Батько загинув на фронті 1944-го.

Закінчив Рівненський економіко-правовий технікум, Київський університет ім. Тараса Шевченка й Академію суспільних наук при ЦК КПРС. Кандидат економічних наук.

Викладав політекономію в Чернівецькому фінансовому технікумі, завідував відділом пропаганди й агітації тамтешнього обкому партії. 1980-го очолив відділ агітації та пропаганди ЦК КПУ. За 10 років став членом Політбюро ЦК Компартії України. 1990 року був обраний головою Верховної Ради.

21 серпня 1991-го вийшов із Компартії. 1 грудня переміг у першому турі президентських виборів.

“Не думав, що стану президентом. Уже коли почали обговорювати це з депутатами, то Верховна Рада висунула мене на цю посаду як голову парламенту. Рішення логічне”, – згадував.

У липні 1994-го дострокові вибори глави держави програв Леоніду Кучмі. Обирався чотири рази депутатом Верховної Ради. Герой України.

У шлюбі. Має сина Олександра, онуків Марію, Андрія, дві правнучки.

“Пригадую, як Кравчук буквально вилітав із засідання Верховної Ради і говорив приблизно так: “Я в цей гадюшник більше не прийду”. Потім він все-таки привчався до того, що треба прислухатися до думки депутатів. Якби Леонід Кравчук залишився на другий термін – країна пішла би іншим шляхом”, – розповідав колишній спікер Олександр Мороз.

“Хвора голова Росії”

Востаннє Леонід Кравчук робив публічну заяву 28 січня.

“Любий мій народе України! З тривогою і щемом у серці я стежу за новинами про можливе широкомасштабне вторгнення Росії в Україну.

У цей час хочеться підхопитися з лікарняного ліжка й грудьми закрити рідну землю.

Сьогодні хочу сказати найголовніше: якщо в чиїйсь хворій голові зріє злодійський план захоплення України, нехай знають: ніхто й ніколи не підкорить волелюбного українського народу. Ніхто й ніколи!”, – написав у листі.

А в лютому із президентами Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком закликав підписантів Будапештського меморандуму довести, що документ “не був простим обманом”.