Портрет Мерілін Монро роботи Енді Воргола став другою найдорожчою картиною у світі

Портрет американської акторки Мерілін Монро роботи американського художника з українським корінням Енді Воргола продали на аукціоні Christie’s за $195 млн. Картина стала другим найдорожчим у світі полотном, поступившись лише твору Леонардо да Вінчі. Також портрет акторки автоматично став найдорожчою картиною XX ст.

Про це пише Bloomberg.

Полотно Енді Воргола має назву Shot Sage Blue Marilyn, митець створив його 1964 року способом шовкографії. Картина стала найдорожчим твором мистецтва XX ст., найдорожчим твором американського мистецтва й другим найдорожчим твором мистецтва в історії – після “Спасителя світу” Леонардо да Вінчі ($450 млн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Марії Примаченко продали за $500 тис. – які ще полотна українських митців найкоштовніші

Картину Енді Воргола придбав американський артдилер Ларрі Ґаґосян, який володіє всесвітньою мережею галерей Gagosian. Портрет Мерілін Монро до цього належав благодійному фонду Томаса й Доріс Амман, який займається питаннями здоров’я дітей і молоді. Кошти, отримані за картину, підуть на благодійність.

У 1960-х Енді Воргол створив кілька десятків зображень Монро – у різних кольорах. Кілька картин з цієї серії мають отвори від куль. Таку деталь додала до робіт Воргола художниця Дороті Підбер. 1964-говона прийшла до майстерні до Воргола й вистрілила в картини з пістолета. Продана картина також має отвори від куль – про це свідчить слово shot (прострілений. – Gazeta.ua) у назві полотна.

Енді Воргол – американський митець українського (лемківського) походження, один із засновників попарту й знакова постать в історії сучасного мистецтва. Залишив творчий спадок як художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець і колекціонер.