“Путін перебуває у пригніченому стані” – політолог оцінив промову президента Росії

Президент Російської Федерації Володимир Путін під час промови до 9 травня був у пригніченому стані. У Росії все йде не за планом у Кремлі хотіли зовсім іншого Дня перемоги. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

“Промову Путіна треба дивитися, щоб сформувати комплексне враження про його стан та наміри. Те, що я побачив, підтвердило припущення, що президент Росії перебуває у пригніченому стані. Сам текст промови погано підготовлений. Виступ – не логічний і не структурований. Там, звісно, червоною лінією проходила Україна, звучали пропагандистські штампи. Але сам текст був написаний нашвидкоруч. А те, як Путін його оголошував, підтверджує, що у росіян все йде не так, як хотілося”, каже Басараб.

Путін 23 лютого мріяв про зовсім інше 9 травня, наголошує політолог.

“Що це буде день, сповнений переможної риторики. А це був виступ людини, у якої все йде не за планом. Путін оголошував свій текст без настрою ніби просто відбув свій номер. Росіяни хотіли почути інше про перемоги, здобутки, успіх у війни проти України. Цього не було. Єдине, на що спромігся президент Росії – оголосити хвилину мовчання”, говорить Басараб.

Проте росіяни не бачать втому свого диктатора, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Побєдобєсіє це серцевина “русского мира” як Росія привласнює перемогу над нацизмом

“Їх цікавить загальне враження від параду. Диктатор виступив, солдати були на площі. Те, що якоїсь техніки не було, увагу звернули військові. Жителі Росії живуть у пропагандистській бульбашці, де їм розповідають, що все гаразд. Відбувся парад, далі сто грамів, шашлик. Не думаю, що пересічні росіяни помітили поганий настрій фюррера”, додає Басараб.

Головна лінія промови очільника Кремля переконати росіян, що Україна це Росії, говорить політолог.

“Він кілька разів натякав, що наша країна це російська земля. І це базове виправдання тому, що в Україні роблять російські війська. Вони прийшли звільняти “свою територію” від якихось фашистів чи військ НАТО. Путін намагався зафіксувати те, що прийшли на чужі землю легітимно. Оця думка мала скластися у російських громадян. Тому що Путіну треба пояснити, чому він пішов на такі жертви. Тому що якщо це війна проти іншої держави і народу, то навіть у росіян можуть виникнути питання”, говорить Басараб.

Путін не оголосив війну та мобілізацію на День перемоги, як про це говорили іноземні розвідки та ЗМІ. Не варто було цього очікувати, бо для таких рішень Кремлю не потрібен особливий день, наголошує політолог.

“Я не думав, що виступ 9 травня матиме доленосне значення. Насправді, були завищені очікування. Тому що Путіну для таких рішень не потріна трибуна Мавзолею. Якщо захоче оголосити війну чи мобілізацію, то зробить це без парадів”, наголошує Басараб.

9 травня в Москві пройшов військовий парад. Там Путін заявив, що російська агресія була “вимушеною”.

Повітряну частину параду в Москві “через погоду” скасували, повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков.