“Путін може подвоїти ставку на свою “спецоперацію” – що пише про нас світова преса

Німецька Die Welt порівнює нацизм із путінським режимом. Американська CNN, що Володимир Путін мало чого досяг за 2,5 місяці війни. А британська The Economist, що главі Кремля нічого представити як перемогу до 9 травня. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Фашист святкує антифашизм”, Die Welt, Німеччина

Президент Росії Путін святкує 77-у річницю перемоги над нацистською Німеччиною. У той самий час веде фашистську війну. Культ вождя, риторика, теорія змови. Подібність із Гітлером стає дедалі разючішою.

Він – фашист, котрий святкує перемогу над фашизмом щороку 9 травня. І досі продає антифашизм предків своєму народу, як чи не найважливіший елемент самоідентифікації.

Ще 2000 року Путін показав, як бачить інші народи. Протягом дев’яти років, під час другої Чеченської війни, він, за його тодішнім висловом, “мочив у сортирі”. Путін відповідає за десятки тисяч смертей, більшість з яких були мирними жителями. З вторгненням в Україну він звільнився від ланцюгів. Фашизм стає явним – і може бути посилений лише загальною мобілізацією.

Путінський культ, його риторика, національна ідея та історична політика лякаючим чином перегукуються з культом Адольфа Гітлера

Він підпорядкував собі та позбавив прав власну країну, багато в чому ототожнив себе з Росією. Його режим із найбільшою жорстокістю переслідує тих, хто думає інакше. Він хоче повернути Україну “додому в Рейх”, перевиховати її людей, щоб українці стали “справжніми росіянами”, або загинули у війні. Звичайно, це не слід ототожнювати з Голокостом. Але путінський культ, його риторика, національна ідея та історична політика лякаючим чином перекликаються з культом Адольфа Гітлера.

Ви або команда Z, або ворог і зрадник. Неоімперія не може існувати без ворога, бо вона не має позитивної привабливості. Тільки насильство, теорії змови та постійні надзвичайні події.

Гітлерівський пангерманізм і путінський “русский мир” виявляють разючу подібність. Путін бачить себе вождем найвищого гатунку, хоче підпорядкувати собі нижчі народи на нібито історичній російській землі та знайти в цьому сенс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вивозять награбоване зерно в Крим під керівництвом спецслужб

Людські життя у Росії мають мало значення вони ніщо для Путіна. Він легко переносить тисячі російських парубків у цинкові труни. На мертвих українців йому теж начхати. Він хоче мірятися результатом хоче бути тим, хто поєднує “триєдиний народ” росіян, українців та білорусів. Він хоче подолати насмішки історії та трохи відновити СРСР.

Путін перевірив Захід, як Гітлер перевірив міжнародне співтовариство. Він зрозумів, що брехня має бути досить великою, щоб їй зійти з рук.

“Путін поставив себе у центр Дня перемоги. Але йому нічого святкувати”, CNN, США

Путін серйозно ставиться до російських ювілеїв. Він сподівався, що до Дня перемоги у понеділок буде більше приводів для святкування. 8 травня 1945 року, 9 травня за московським часом, Німеччина підписала акт про капітуляцію в Берліні, поклавши край бойовим діям у Європі. СРСР зазнав найбільших втрат серед усіх країн – загинуло близько 27 млн солдатів та мирних жителів.

Обґрунтування Росією війни в Україні передбачало крайній термін успіху до Дня перемоги. Путін та його уряд неодноразово заявляли, що метою їхньої так званої “спецоперації” є “денацифікація” України, а звільнення країни від нацистів питання виживання Росії. Цей аргумент – зухвале прикриття російського реваншизму.

Операція в Україні стала для Путіна ганьбою

Незважаючи на те, що добре змащена кремлівська пропагандистська машина запрацювала на повну після лютневого вторгнення, Путіну буде важко перетворити втрати Росії на справжню перемогу у понеділок. Принаймні, операція в Україні стала для нього ганьбою. Принаймні, на міжнародній арені.

Російські збройні сили перевершують українські за всіма параметрами. Навіть із важким озброєнням, яке Захід посилає. Але їй не вдалося захопити територію на півночі, не кажучи про столицю Києві, і вона щосили намагається досягти успіхів тепер на сході.

ЗСУ заявляють, що за два місяці Росія втратила понад 24 тисячі військових, понад 1000 танків, понад 2600 одиниць бронетехніки та сотні літаків. З української сторони, ймовірно, також будуть великі втрати. Проте не можна заперечувати, що російська армія ослаблена.

Вороги Путіна на Заході, яких Росія роками намагалася поділити, все більше об’єднуються задля забезпечення перемоги України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російських військових у Херсоні хочуть розмістити в покинутих квартирах

Однак, сидячи в Росії, легко думати, що війна йде за планом. Російська пропаганда наповнює ЗМІ, які майже повністю контролюються державою, але в березні уряд також ухвалив закон, який оголошує незаконними “неправдиві новини” про збройні сили злочин, за який можна отримати до 15 років в’язниці.

За повідомленнями розвідки, Росія може планувати анексію Луганська та Донецька десь у середині травня, а також може анексувати Херсон. Як росіяни слухатимуть Путіна в День перемоги, так світові лідери і спостерігачі слухатимуть, як Путін може вести свою війну далі. Зростає почуття знервованості, що Путін більш ніж через два місяці після початку війни, може подвоїти ставку на свою “спецоперацію”.

“Україна зіпсувала парад Путіну 9 травня”, The Economist, Велика Британія

Парад Перемоги був оголошений вирішальним моментом у війні, військовою демонстрацією, яку Путін міг би використати замість успіху на полі бою або як момент, щоб оголосити, що мобілізує національні резерви, щоб подвоїти військові зусилля.

Але поки світ чекав, що оголосить Путін, Володимиру Зеленському вдалося його затьмарити. Він організував одноденне політичне шоу опору та солідарності. Прем’єр Канади Джастін Трюдо прибув до Києва, де взяв участь у онлайн-зустрічі “Великої сімки” із Зеленським як почесним гостем. Група виступила з заявою, в якій заявила про свою рішучість, що “Путін не повинен виграти війну проти України”, заявивши, що вони зобов’язані цим “пам’яті всіх, хто боровся за свободу у Другій світовій війні”.

У Києві з’явилася голова німецького парламенту Бербель Бас. Джилл Байден, дружина президента США Джо Байдена, зненацька з’явилася на заході України разом із Оленою Зеленською.

Що стосується Зеленського, він випустив одне зі своїх фірмових відео перед будинком, зруйнованим російськими ракетами. Напередодні російські війська розбомбили школу на сході, вбивши 60 із 90 з лишком людей, що ховалися там.

“Зло повернулося, в іншій формі, під іншими гаслами, але з тією ж метою” – Зеленський

“В Україну повернулася пітьма. Зло повернулося в іншій формі під іншими гаслами, але з тією ж метою”, – сказав Зеленський у футболці з написом “Я українець”.

Сама війна Росії планувалася як блискавичний марш на Київ, який мав пройти за 72 години. Але через 74 дні це стало проявом військової невдачі. Нічого не пішло за планом. На карті, захопленій у російських військ українськими військами, відзначено червону лінію, якою російські танки повинні були прямувати до столиці. Але 28-сторінкова карта датується 1987 роком, каже голова Ради національної безпеки Олексій Данілов. Розв’язка, яку там намальовано, давно зникла. Росіяни звернули туди і загрузли у Бучі, де вчинили безліч військових злочинів.

Якщо російські лідери думали, що таке насильство зламає рішучість українців, вони помилялися. Російськомовні міста на сході України стали бастіонами опору. У Маріуполі, зрівняному з землею Росією, бійці батальйону “Азов” продовжують триматися в тунелях під гігантським металургійним заводом “Азовсталь”. 8 травня, використовуючи супутникову інтернет-систему Ілона Маска Starlink, їм вдалося провести прес-конференцію через Zoom із бункерів, навіть коли російські війська засипали завод бомбами.

Незважаючи на всі свої промахи, Росія отримала контроль над сухопутним коридором, який поєднує Крим зі своєю власною територією. Якщо до війни вона займала близько третини Донбасу, зараз контролює близько 80%. Але її наступ для захоплення решти територій просувається повільно. Найзапекліші бої розгорнулися навколо міста Ізюм, північного кінця кліщів, які Росія сподівається закрити навколо виступу, який утримує Україна. Але українські сили окопалися в траншеях і бліндажах, що послаблює вплив все більш потужних артилерійських обстрілів росіян і ускладнює просування загарбників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін радісно стрибнув на граблі Гітлера

Тим часом, Україна проводить контрнаступ на північний схід від Харкова, відтісняючи російські війська до кордону. Щоб уповільнити просування України, Росія підірвала три мости.

Росії також вдалося окупувати чи заблокувати морські порти України. До війни 90% української сталі та зерна вивозилося морським транспортом.

У Росії більше артилерії, але проблеми з військами та мотивацією. Україна має достатню мотивацію та війська, але їй не вистачає вогневої потуги, щоб розпочати великі контрнаступи

Враховуючи тотальний контроль Путіна над російськими ЗМІ, йому, можливо, достатньо оголосити про перемогу, продовжуючи вимотувати Україну у війні на виснаження. Чи це вдасться, залежить від здатності України контратакувати. У Росії більше артилерії, але проблеми з військами та мотивацією. Україна має достатню мотивацію та війська, але нині їй не вистачає вогневої потуги, щоб розпочати великі контрнаступи на кількох фронтах. Америка та європейські країни передають Україні все більше важких озброєнь, включаючи артилерію та танки, принаймні, частково для заохочення таких зусиль.

Артилерійські системи середньої і великої дальності, яких Україна відчайдушно потребує, були обіцяні, але довго не надходять, каже Андрій Єрмак, голова офісу Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек Ради Європи побачила знищені росіянами Бородянку та Ірпінь

“Час має суттєве значення. Ми хочемо врятувати наших героїв, а не славити їх посмертно”, – каже він.

Тепер Путін навряд чи зможе захопити весь Донбас, не кажучи про контроль за тим, що називає Новоросією. Це однозначна стратегічна поразка.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що ЄС запроваджує шостий пакет санкцій. Репортаж про майже 100 евакуйованих із Маріуполя, з Азовсталі. І російські дедалі жорсткіші репресії всередині країни через війну в Україні.