Командир морпіхів намагався втекти з Маріуполя – Самойленко

Командир 36-ї бригади українських морських піхотинців Володимир Баранюк вирішив втекти з оточеного Маріуполя, взявши з собою людей, танки та боєприпаси.

Про це розповів у брифінгу з Азовсталі офіцер управління розвідки Ілля Самойленко.

“Можна було б втекти, як боягуз, думати лише як власне життя, але не думати про власний обов’язок, присягу, яку на себе взяв. Саме те відбулося з командиром морпіхів 36 бригади. Він просто відмовився виконувати наказ, який було йому спущено. І він спробував втекти із міста із невеличкою групою працюючих танків, броньованих машин, боєприпасами”, розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Азовці” замінували слабкі ділянки в Маріуполі

За словами Самойленка, з Маріуполя не можна прорватися, “але якщо думати лише про своє життя, будеш хапатися за будь-яку можливість, щоб це життя собі продовжити. Це великий сором”.

Командир полку “Азов” Денис Прокопенко також розповів про втечу Баранюка в інтерв’ю “Українській правді”.

“Потім несподівано командир 36-ої бригади прийняв рішення, нікого не попередивши, просто піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Так само багато людей було кинуто напризволяще, і вони просто потрапили в полон”, розповідає Прокопенко.

За його словами, якби того не сталося, то українські захисники ще б довго змогли тримати оборону на правому березі.

“Але фланг було оголено й після завершення зачистки заводу Ілліча противник кинув всі свої сили на наш напрямок це дало йому змогу наступати на нас з флангу та тилу”, розповідає він.

Заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар (“Калина”) та офіцер управління штабу Ілля Самойленко вийшли у прямий ефір з Азовсталі. Вони вкотре наголосили, що захисники чекають на евакуацію.