У Варшаві хочуть заборонити росіянам святкувати 9 травня

Мер Варшави Рафал Тшасковський виступив проти святкування росіянами 9 травня в польській столиці.

Він також закликав владу Польщі не надавати росіянам жодної підтримки й заборонити будь-які їхні святкові заходи цього дня. Про це написав у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише 9 травня: в МВС назвали ще одну причину збільшення обстрілів Росією

“Я очікую на чітку декларацію, що державні служби зроблять усе, що в їхніх силах, щоб не допустити до цієї події, яку в нинішній ситуації вважаю провокацією. Хочу чітко сказати, що я не даю своєї згоди на урочистості вшанування російського солдата, коли в той же час російський солдат убиває невинних людей”, – зазначив мер.

Ambasada Rosji chce uczcić 9 maja w Warszawie i zwróciła się do @MSZ_RP o wsparcie. Stanowczo się temu sprzeciwiam. Żadna polska instytucja publiczna nie powinna do tej inicjatywy przyłożyć ręki. Więcej – powinno się jej zakazać. Nie ma mojej zgody na święto agresora w @warszawa. pic.twitter.com/NBNFrigq7n

Rafał Trzaskowski (@trzaskowski_) May 7, 2022

Тшасковський написав листа керівнику міністерства закордонних справ Збігневу Рау й попросив про підтримку. Після цього у відомстві заявили, що не збиралися і не надаватимуть підтримку посольству РФ, але “не мають повноважень забороняти церемонію у Варшаві” – це може зробити мер міста.

У Запорізькій області окупанти силою женуть людей “святкувати” 9 травня.

У Російській Федерації визнали, що не зможуть провести парад на честь 9 травня в окупованих Донецьку та Луганську. Його не проводитимуть вперше з 2014 року, відколи ці території захоплені росіянами.

Російські військові й колаборанти намагаються організувати “святкування” 9 травня у містах тимчасово окупованої Херсонщини. Для потрібної їм “картинки” сцени облаштовують на центральних майданах міст і привозять глядачів, щоб російські пропагандисти змогли відзняти “масове святкування” Дня Перемоги.

Радник голови Офіса президента Олексій Арестович повідомив, що російські окупанти дістали чіткий наказ керівництва вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської області. Це завдання загарбники мають виконати до 9 травня. Проте він сумнівається, що росіянам вдасться це зробити. Арестович повідомив, що за Попасну на Луганщині тривають бої. Заяви російських пропагандистів про те, що місто перейшло під контроль окупантів, не відповідають дійсності.