“Бажан “співає”, Жадан підспівує”: в Мистецькому Арсеналі презентували бонус-трек до альбому “Фокстроти”

У Мистецькому Арсеналі презентували бонус-трек до альбому “Фокстроти” (альбом представили у 2021 в рамках проєкту “Футуромарення”, зробили поп-апґрейд української поезії – Gazeta.ua). Бонусна пісня альбому – на слова “Клятви” Миколи Бажана (український поет-футурист, письменник, сценарист, громадський та політичний діяч, перекладач. Роки життя: 1904-1983 – Gazeta.ua), із використанням голосу автора та вокалу Сергія Жадана, Григорія Семенчука, Любови Якимчук та Юрія Гуржи.

“Сьогодні у нас мегановина: до 8 травня, Дня пам’яті, презентуємо бонус-трек до альбому “Фокстроти”! Микола Бажан “співає” Невер (еґейн!), а підспівують йому Сергій Жадан, Григорій Семенчук, Любов Якимчук та Юрій Гуржи. Завдяки “Фокстротам” ми знаємо, як могла звучати українська поп музика, якби до створення її долучилися поети, що жили 100 років тому”, – написали в повідомленні.

Реліз альбому “Фокстроти” відбувся у жовтні 2021 року. До складу альбому увійшли 10 треків, де були використані тексти та фонограми записів Миколи Бажана, Михайля Семенка, Гео Шкурупія, Павла Тичини, Олекси Влизька, Філіппо Томмазо Марінетті, Володимира Сосюри, Раїси Троянкер, Наталі Ужвій, Леоніда Первомайського, Сергія Жадана та інших.

“Ми іноді дивовижно не помічаємо, наскільки поезія, яку прийнято називати класичною, хрестоматійною, насправді є сучасною й живою. У нас були великі поети, вони писали пластичні й музичні тексти, які хочеться співати й декламувати. Чим ми, власне, й займаємось”, – сказав про проєкт Сергій Жадан.

“Як би мала звучати українська популярна музика, якби до створення її долучилися поети, що жили 100 років тому? Чи надихнули б Тичину сучасні дискотечні груви? Що було б, якби Серж Генсбур народився не в Парижі, а в Харкові, де колись жив його батько, і якби він записував еротик-поп на вірші Раїси Троянкер? А як би звучав реггей Лі Скретч Перрі на текст Володимира Сосюри? Наші “Фокстроти” спроба відповісти на всі ці питання”, – висловився про “Фокстроти” Юрій Гуржи.

У композиціях альбому “Фокстроти” використано, зокрема, записи голосів українських поетів, а також звуки друкарських машинок та інших предметів, що належали мешканцям Будинку “Слово”, із фондів Харківського літературного музею.