Рада безпеки ООН висловила “глибоке занепокоєння” щодо війни в Україні

Рада Безпеки ООН одноголосно підтримала заяву щодо війни в Україні.

Радбез схвалив першу заяву цього органу за весь час з початку повномасштабної війни РФ проти України. До цього резолюції блокував представник Москви, повідомляє агентство Reuters.

Текст згаданої заяви був розроблений Норвегією та Мексикою.

У заяві відсутнє найголовніше слово “війна”. У Радбезі досі оперують терміном “спецоперація”. Водночас у своєму виступі на засіданні генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав дії Росії “абсурдною війною”. Крім того, він розповів про катастрофу у Маріуполі, зазначивши, що до евакуації населення міста жило під постійними обстрілами та в умовах браку води, їжі та без санітарних умов.

“Рада Безпеки висловлює глибоке занепокоєння щодо підтримки миру та безпеки в Україні. Рада Безпеки висловлює рішучу підтримку зусиллям генерального секретаря, спрямованим на пошук мирного рішення”, – йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОП обіцяє показати чернетку гарантій безпеки для України

Там нагадали, що “всі держави-члени взяли на себе, згідно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй, зобов’язання вирішувати свої міжнародні суперечки мирними засобами”.

Заяву погодили, попри дипломатичну суперечку, яка загострилася після того, як 24 лютого Росія розпочала наступ на Україну. Держава-агресорка, до слова, теж підтримала наданий текст.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини збирає в Україні свідчення та докази порушень, вчинених російськими окупантами, що можуть бути визнані воєнними злочинами.

Ідеться про численні випадки загибелі цивільних, зокрема через обстріли лікарні, драмтеатру у Маріуполі, залізничного вокзалу у Краматорську, житлових масивів в Одесі.