Мережам АЗС дозволили підняти ціни на бензин та дизпаливо

Міністерство економіки оприлюднило розрахунки середньої вартості бензину та дизельного палива, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.

Чергові дані станом на 2 травня надала НАК “Нафтогаз України”.

“Розрахункові ціни для бензину підвищили на 1,64 гривень з 29,55 гривень до 31,19 гривень за літр. Для дизельного палива на 1,97 гривень з 33,66 гривень до 35,63 гривень за літр”, – ідеться у повідомленні.

Із урахуванням максимальних націнок вартість бензину на АЗС не може перевищувати 37,69 грн/л, а дизпалива – 42,63 грн/л.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховній Раді сказали, коли покращиться ситуація з пальним

Уряд регулює роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо. Постановою Кабміну була введена максимальна роздрібна націнка в розмірі 6,5 грн на бензин і 7 грн на дизельне паливо.

Як правило, після підвищення розрахункової вартості мережі АЗС піднімають свої роздрібні ціни і знижують після зниження.

Після повномасштабного військового вторгнення Росії на територію України наша держава втратила майже увесь імпорт пального. Раніше внутрішнє споживання забезпечувалось переважно імпортом дизпального, бензину та скрапленого газу з Білорусі та Росії.

4 травня перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко зазначав, що в Україні через кілька днів уже не буде бракувати пального. Ціни зміняться, однак можливість придбати пальне для автотранспорту буде. На початку воєнного стану в Україні ухвалили потужну податкову й митну реформу та звільнили від митних зборів більшість груп товарів, змогли дати такі умови, що частина бізнесу може працювати фактично на єдиному податку в 2%.