Шарій затягне екстрадицію – генпрокурор

Затриманий в Іспанії прокремлівський блогер Анатолій Шарій з великою ймовірністю скористається правом відмовитись від спрощеної процедури видачі до України, тобто від добровільної екстрадиції.

Про це заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Якщо саме так і відбудеться, то Анатолій Шарій із допомогою своїх юридичних радників може вдатися до використання різноманітних тактик захисту, в тому числі, спробують переконати компетентний суд у винятковій політичній основі притягнення його до кримінальної відповідальності”, – написала генпрокурорка.

Венедіктова попросила “всіх збавити темп, позбутися зайвих емоцій”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бігав на прийом до Путіна: СБУ зловила соратника Медведчука з “Українського вибору”

Вона пояснила “динаміку розгляду запиту на екстрадицію”.

“Після затримання на території іншої держави, суд який прийматиме рішення щодо можливої екстрадиції, може залишити підозрюваного під вартою, випустити під заставу чи, наприклад, наказати залишатися під домашнім арештом.

Іншими словами, підозрюваний Шарій (як і будь-який інший підозрюваний) буде знаходитися в екстрадиційний процедурі до моменту розгляду по суті.

При цьому міра запобіжного заходу – це компетенція іспанського суду.

Будь-які висловлювання представників української влади на адресу фігуранта теоретично можуть вплинути на прийняття рішення компетентним судом Іспанії. Дати в руки Шарію додатковий аргумент ми просто не маємо права”, – заявила.

Генпрокурорка навела приклад олігарха Дмитра Фірташа.

“Як багато хто, впевнена, пам’ятає, інший підозрюваний органами правопорядку США пан Фірташ, перебуває на території Австрії вже більш ніж 8 років і весь цей час суди різних рівнів слухають його справу.

До цього часу остаточне рішення щодо його екстрадиції не прийняте.

У нас з вами немає жодного права сумніватися в адекватності підходів австрійського правосудля чи в умінні коректно застосовувати закон. Таке життя – хочете, щоб усе працювало професійно і передбачувано, тоді і самі поводьте себе таким чином”, – резюмувала.

4 травня Шарія затримали в Іспанії. Суд відпустив його під підписку про невиїзд.

Блогера підозрюють за статтями про державну зраду та розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Шарій володіє віллою вартістю близько 1 млн у містечку Рода-де-Бара в Іспанії.