В Україні можуть заборонити російський рубль

В Україні пропонують заборонити використання російського рубля.

Відповідні три законопроєкти зареєстрували у Верховній Раді. Про це свідчить розміщена на сайті інформація.

Законопроєкт №7334 пропонує запровадити обмеження щодо російського рубля лише на період дії воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Рубльова зона”: терористи під Мелітополем змушують людей торгувати товарами з Криму

Пропонують заборонити будь-яке використання російського рубля в межах України й для транскордонних переказів і переміщень; вивести з цивільного обороту активи, виражені в російських рублях, що належать резидентам РФ або громадянам України, які перебувають під контролем резидентів РФ. Виведення рублів із цивільного обороту відрізняється від їх конфіскації тим, що здійснюється за законом ipso jure й не потребує рішення суду.

Крім того, законопроєкт передбачає, щоб за запитом Кабінету міністрів України надавати право Нацбанку України поширювати зазначені обмеження на валюти інших країн, які сприяють агресії РФ проти України, зокрема Білорусі.

Законопроєкт №7335 встановлює особливий порядок вилучення та утилізації іноземної валюти, яку переміщують за кордон.

Водночас законопроєкт №7336 передбачає кримінальну відповідальність за незаконні вимоги припинити використовувати гривню як платіжний засіб в Україні або на окремих її територіях чи обмежити таке використання, а також за вимогу використовувати іноземну валюту або грошові сурогати замість гривні.

Окупаційна “влада” тимчасово захопленої частини Херсонської області заявила, що регіон із 1 травня “переходить у рублеву зону”. Загарбники вважають, що “перехідний період відбуватиметься до чотирьох місяців”, пише пропагандистське видання “РИА-Новости”.