РФ є ненадійним постачальником газу – єврокомісарка

Небажання Газпромом виконувати свої контрактні зобов’язання свідчить, що РФ є ненадійним постачальником газу,

За підсумками засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики у Брюселі про це сказала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє “Укрінформ”.

Європі треба готуватися до екстремальних сценаріїв вже у найближчому майбутньому.

“Ми всі бачили, як Газпром оголосив, що не буде дотримуватися своїх контрактних зобов’язань та зупинив постачання газу в Польщу й Болгарію. Це чітко свідчить про те, що вони не є надійними постачальниками. Це означає, що всі країни-члени повинні мати напоготові плани на випадок повного переривання постачання. І вони вже мають такі плани”, – зазначила єврокомісар.

Підготовка до цього почалася ще в січні, коли загострилася ситуація. Для реалізації планів потрібна чітка координація та солідарність між членами ЄС.

“Ми маємо такі країни, що є замкненими на суходолі, і вони є дуже залежними від альтернативних шляхів, від постачання та допомоги сусідів. Ми також передбачаємо в наших надзвичайних планах наше найближче сусідство також Україну і Молдову”, – сказала Сімсон.

ЄС не зможе відразу замістити з альтернативних джерел весь обсяг російського газу. Тому Євросоюз буде збільшувати питому вагу відновлюваних джерел в енергетичному балансі, використовуватиме біогаз та поширювати технології енергозбереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінляндія готується до зупинки поставок російського газу – ЗМІ

Координуватимуть зусилля з ефективного використання сховищ та спільної закупівлі газі на зиму. Це дозволить на повну потужність використовувати колективну купівельну спроможність ЄС та уникнути непотрібної конкуренції між країнами під час укладення контрактів з альтернативними постачальниками газу.

У Російській Федерації, яка понад два місяці веде повномасштабну війну проти України, почав знижуватися видобуток газу. У січні – квітні цьогоріч видобуток впав на 0,4% у порівнянні з аналогічним періодом торік.