“У полоні українців катували: погрожували вбивством, били та принижували” – Денісова

Українські військові, яких звільнили з полону РФ, розповіли про жорстокі тортури.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram.

За її словами, більшість українських військових затримали росіяни під Маріуполем Донецької області. Їх помістили до підвалів і господарських споруд. Потім – до гауптвахти й СІЗО в Донецьку, а надалі – до СІЗО на території РФ.

“Під час етапування військовополоненим надівали на голову мішок або замотували очі скотчем, руки зв’язували. У полоні українців катували: погрожували вбивством, били та принижували. Одному над головою випускали черги з автомата. Інший розповів, що чеченці змусили його сидіти дві години з мішком на голові поруч з увімкненою бензопилою, якою погрожували відрізати пальці й руки. Ще одному стріляли в голову холостими набоями, імітуючи страту”, – розповіла Денісова.

До того ж російські окупанти змушували українських бійців учити гімн РФ, історію створення російських прапора й герба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Били за будь-якої нагоди” – історії українців, звільнених із російського полону

“Медичну допомогу військовополоненим не надавали, навіть пораненим. Лікар оглянув їх лише перед переміщенням до табору військовополонених у Севастополі, де допомогу надавали представники МКЧХ”, – наголосила омбудсмен.

Повідомила, що українцям не давали воду, лише 1,5 л на 30 осіб. Також обмежували в харчуванні: на території так званої ДНР денний раціон складався зі шматка хліба й сала. Окупанти також позбавляли засобів гігієни, не давали можливості помитися.

“Не забезпечили щонайменшої можливості зв’язатися з рідними. Картки з даними про особу військовополоненого для інформування своєї родини Центрального агентства у справах військовополонених, передбачені статтею 70-ї Женевської конвенції 1949 року, які мають надсилати відразу після взяття в полон, були заповнені лише безпосередньо перед обміном”, – наголосила Денісова.

Українські громадяни після повернення в Україну завдяки обміну розповідають про приниження та нелюдські умови тримання в російському полоні. Серед визволених є важкопоранені, із сепсисом, ампутованими кінцівками.