У Польщі заявили, що не підтримають мирної угоди про здачу РФ території України

Польща хоче бути гарантом безпеки України поряд з іншими країнами на прохання Києва.

Варшава водночас не підтримає жодної мирної угоди, яка означатиме втрату Україною своєї території. Про це заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох в інтерв’ю Gazeta.pl.

Зазначив, що президент Республіки Польщи Анджей Дуда і польський уряд вирішив, що країна “не ухилятиметься від своєї відповідальності” та планує бути гарантом її безпеки.

“Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами”, – сказав Кумох.

Якщо буде досягнуто мирної угоди, то Польщу цікавитиме лише та, яка “гарантуватиме територіальну цілісність України та її незалежність і на неї погодяться українці”, – заявив голова Бюро.

“Ми не ухилятимемося від відповідальності, і я можу запевнити: не підтримаємо жодної мирної угоди, яка передала б Україну Росії. Не місце Чемберлену (прем’єр-міністр Великої Британії, який пішов на поступки Гітлеру в 1938 році. Gazeta.ua)”, – підкреслив він.

Кумох зауважив, що РФ хотіла би, щоб гарантії безпеки України були повторенням Будапештського меморандуму 1994 року, додатково – щоб Київ додатково визнав втрату Криму і Донбасу. Він назвав ці вимоги “смішними” і “нахабними”, враховуючи, що країна-окупантка на початку агресії вимагала також демілітаризації України, чия армія наразі у боях розбила значну частину російських військ.

За словами Кумоха, ні Україна, ні Польща та інші країни не хочуть припинення вогню без відведення російських сил. Оскільки це означатиме можливу чергову війну.

“Росіяни позначатимуть у себе на мапах: 2014 рік Крим та частина Донецької та Луганської областей, 2022 рік чергові здобутки. А путін залишить заповіт із фразою суворова: “мої потомки, прошу брати з мене приклад”. Відтак, так зване збирання руських земель триватиме”,- зауважив він.

Очільник Бюро переконаний, РФ треба здолати і вона має усвідомити, що політика мілітаризму та імперіалізму програла.

“Як до Німеччини після Другої світової війни прийшло протверезіння і вона стала важливим елементом європейської політики, так і Росія, внаслідок поразки в Україні, мусить відмовитися від перспективи завоювань. Їй потрібно очиститися, як Німеччині”,- констатував Кумох.

На його думку, те, що російський диктатор Володимир Путін зараз робить в Україні, неможливе без підтримки у російському суспільстві. Тому весь цивілізований світ вимагає від росіян “трохи більшого, ніж сидіти тихо”.

Кумоха запитали, чи буде коли-небудь засуджено Путіна. Він підкреслив, що свого часу не вірив, що буде змога засудити експрезидента Сербії Слободана Мілошевича, а це вдалося.

“Путін як політик уже в чомусь приречений (на поразку. Gazeta.ua), бо має репутацію злочинця. У політичному сенсі не має значення, сидітиме він чи ні. Я переконаний, що ця війна і ця поразка послаблять його владу, якщо не закінчать її”,- наголосив Кумох.

Польський чиновник висловив упевненість, що Україна переможу у війні з РФ. А Польща буде одним із найважливіших партнерів Києва, який після війни допомагатиме відбудувати Україну.

Доповнюється.