“Наземні сили вторгнення росіян втратили 25%. Росія переживає катастрофу” – що пише про нас світова преса

Глава британського МЗС вважає, що мир із Москвою можливий лише, коли Кремль залишить усі окуповані українські території, включаючи Крим і Донбас. Конгрес США ухвалив історичний закон “про ленд-ліз”, а президент Джо Байден запросив у нього ще $33 млрд на військову допомогу Україні. А також побоювання щодо загроз російського керівництва використати ядерну зброю. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Глава британського МЗС займає жорстку позицію щодо умов мирної угоди з Росією”, The Guardian, Велика Британія

Так само, як Велика Британія позиціонувала себе як найщедріший постачальник озброєнь Україні, вона прийняла найбезкомпромісніші підходи до умов остаточного мирного врегулювання з Росією. Судячи з майже екзистенційного тону промови міністра закордонних справ Ліз Трасс, Лондон зараз свідомо перебуває на тимчасовому крилі невеликої групи союзників, які приватно обговорюють умови можливого закінчення війни.

Глава британського МЗС вважає, що Росія зобов’язана залишити всю Україну і до мирної угоди більше не утримувати Донбас і Крим

Не все перебуває у відкритому доступі, але у своєму виступі Трасс ясно дала зрозуміти, що Росія буде зобов’язана залишити всю Україну і більше не утримуватиме позицій на Донбасі та в Криму, які анексувала у 2014 році. З цього погляду заручилася підтримкою міністра оборони Бена Воллеса. Вона також погоджується з міністром оборони США Ллойдом Остіном, що Росія має закінчити війну настільки ослабленою у військовому сенсі, щоб не могла повторювати загроз не лише Україні, а й Молдові та країнам Балтії.

Мають бути репарації, відповідно до принципів, яким слідували союзні війська проти Німеччини в 1919 році – покарання, оплата та запобігання. Ці умови можуть виявитися не такими принизливими як Версальський мир, але залишать мало місця для сумнівів, що Путін програв. Велика Британія давно заявляє, що Путін має не лише зазнати невдачі у війні, але побачити, як зазнає невдачі.

Дискусії про мирне врегулювання знаходяться на ранній стадії в розмовах дипломатів з “четвірки” – США, Велика Британія, Франція та Німеччина. Обговорення розвиватимуться з розвитком ситуації на полі бою. Але можливо, дещо з того, за що агітує Трас, є спробою врівноважити те, що, як побоюється Велика Британія, пропонуватиме Німеччина чи Франція повернутися до старих моделей діалогу з Москвою.

Британська позиція випливає з ретельного аналізу, що поставлено на карту в Україні, і як це має призвести до нового порядку безпеки, в якому Росія буде маргіналізована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ на Харківщині звільнили стратегічно важливий населений пункт

Трасс бачить у цей момент закінчення епохи авторитаризму. В цьому сенсі Україна бореться не лише за себе, а й за безпеку Заходу. Так само слова Трасс були попередженнями Китаю, що доступ до західних ринків є умовним.

Вона також надіслала повідомлення Берліну, що припущення німців, що економічна інтеграція і торгівля з росіянами можуть сприяти політичним змінам у Росії, виявилися хибними. Відхиливши цей принцип, вона відкинула східну політику німецьких соціал-демократів, і підхід канцлерів Німеччини, що змінювали один одного. За її словами, торгівля з Росією не привела Москву до демократії. Натомість Путін “взяв гроші від нафти і газу і використав для консолідації влади та посилення впливу за кордоном”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як Київ долає наслідки ракетного удару

Критики Трасс скажуть, що її риторика, зокрема, обіцянки продовжувати озброювати Україну, служить тільки для того, щоб роздратувати Москву і загрожує небезпечною ескалацією. Схвалення Лондоном використання Києвом своєї зброї для враження цілей у Росії, наприклад, підвищує ймовірність, що Москва розглядатиме сили НАТО за межами України як законні цілі. Це заохочує зростаючу схильність Путіна представляти свою “військову операцію” не як обмежене визволення Донбасу, а як системну боротьбу з НАТО, в якій Україна просто стала першим полем битви.

Британці ризиковані люди, завжди готові протистояти хуліганам голова британського МЗС

Трасс була готова відповісти на критику. Вона назвала британців “ризикованими” людьми, завжди готовими протистояти хуліганам. Путін раніше погрожував, але не реалізував ядерну відповідь.

Вона також з оптимізмом дивиться на те, що Китай, зрештою, відмовиться від підтримки Путіна, оскільки не захоче опинитися на боці тих, хто програв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща передала Україні понад 200 танків і десятки БМП

Цей оптимізм не знижує ризиків у розрахунках. У своєму виступі вона описала Путіна як непередбачуваного і якісно відмінного від радянських лідерів політика. Але якщо Путін негідник і вважає, що єдині умови для миру, які він може запропонувати – це приниження ворога, то мало мотивів просити його про мир. Якщо його загнати в кут, він може реалізувати свою загрозу ескалації, застосувавши ядерну зброю або блискавичні удари по НАТО. Чим вищі ставки, тим більше можна програти.

“Конгрес США схвалив законопроект, який дозволяє надавати зброю Україні”, New York Times, США

Палата представників у четвер ухвалила закон, який дозволить президенту Джо Байдену використати закон про ленд-ліз часів Другої світової війни для швидкого постачання зброї Україні в кредит. Парламентарі зробили це через кілька годин після того, як Байден закликав Конгрес схвалити виділення $33 млрд. додаткової екстреної допомоги для Києва.

Закон посилається на Закон про ленд-ліз 1941, запропонований президентом Франкліном Рузвельтом, щоб допомогти озброїти британські війська, що боролися з нацистською Німеччиною. За даними Бібліотеки Конгресу, до кінця війни Штати надали допомогу ленд-лізу країнам-союзникам майже на $50 млрд. Це приблизно $978 млрд нині. Це може стати важливим інструментом для Білого дому, бо Штати сподіваються забезпечити довгострокову військову підтримку України.

Це дозволило б США швидше постачати зброю Україні, позбавившись безлічі процедурних перешкод. Це дозволило б адміністрації Байдена передати Києву величезні партії зброї, тоді як президент заявив, що майже вичерпав надзвичайне військове фінансування, затверджене Конгресом у березні.

“Те, як протидіємо загрозі суверенітету однієї демократії, показує, як діятимемо щодо інших. Такі противники як Китай спостерігають за нами. Якщо вважаємо, що Америка підтримує свободу і демократію, маємо надати Україні зброю, необхідну для захисту її громадян”, – сказав сенатор Джон Корнін, один із авторів законопроекту.

“Путін справді може порушити ядерне табу в Україні”, The Wall Street Journal, США

Ми враховуємо, але недостатньо оцінюємо реальну можливість застосування Росією ядерної зброї в Україні. Це ключова і вирішальна історична перспектива у драмі. Як тільки табу, що діяло з 1945 року, порушать, двері відчиняться, і ми зробимо крок в нову еру, куди не хочемо.

США та Росія приблизно рівні за кількістю стратегічних ядерних бомб, але у Москви, за оцінками, у 10 разів більше тактичної ядерної зброї, ніж у Вашингтону, та засобів їх доставки

Війна триває третій місяць. Дипломатичні рішення все менш ймовірні. Військові злочини і звірства росіян загартували українців, і у будь-якому разі вони перемагають і світ на їхньому боці. Британська розвідка цього тижня повідомила, що Росія втратила близько 15 тис. військових, 2000 одиниць бронетехніки та 60 літаків. Наземні сили вторгнення втратили приблизно 25% своєї бойової сили. Росія переживає катастрофу.

США та Росія приблизно рівні за кількістю стратегічних ядерних бомб, але у Москви, за оцінками, у 10 разів більше тактичної ядерної зброї, ніж у Вашингтону, та засобів їх доставки.

Навіщо Путіну використати тактичну ядерну зброю? Щоб змінити історію. Шокувати і дестабілізувати противників. Налякати народи країн НАТО, щоб змусили своїх лідерів відступити. Щоб нагадати світові та росіянам, що має військову силу. Щоб уникнути масової та публічної військової поразки. Щоб перемогти.

Путін багато говорить про ядерну зброю. Він зробив це знову в середу – на зустрічі з політиками в Санкт-Петербурзі сказав, що якщо хтось втрутиться у справи України і “створить для нас неприйнятні загрози, що мають стратегічний характер”, відповідь Росії буде “блискавичною”. Він сказав: “У нас є всі інструменти, якими ніхто інший не може похвалитися. Не будемо цим хвалитися, скористаємось, якщо буде потрібно”.

Він так говорить з моменту вторгнення. Це тактика намагається всіх налякати. Не означає, що загроза порожня. Є ознаки, що росіяни свідомо створюють історичний документальний слід, щоб показати, що начебто попереджали нас заздалегідь. У понеділок міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що ризик ядерного конфлікту “серйозний” і його “не слід недооцінювати”. Раніше посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов направив у США дипломатичну ноту, в якій заявив, що вони розпалюють конфлікт. Там йдеться, що постачання “найчутливіших” систем озброєнь в Україну “підливають олії у вогонь” конфлікту і може призвести до “непередбачуваних наслідків”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Був окупант, і нема окупанта” – показали унікальне відео вуличних боїв у Маріуполі

США водночас стали сміливішими. Цього місяця Байден назвав Путіна військовим злочинцем. У березні закликав до зміни режиму в РФ. Цього тижня міністр оборони Ллойд Остін заявив журналістам про мету США в Україні: “Хочемо, щоб Росія була така ослаблена, що не зможе більше робити те, що робила в Україні”.

Путін знає, якщо зробить хоч один рух з ядерною зброєю, Москва перетвориться на руїни, які димлять

Люди, які знали Путіна, сказали, що я помиляюся у своїх побоюваннях щодо його потенційного застосування ядерної зброї, бо він знає, що якщо зробить хоч один рух із такою зброєю, Москва перетвориться на руїни, які димлять. Але я сприймаю Путіна як людину, якій ця загроза набридла, яка вважає, що може більш ніж відповісти їй, і вже навіть не вірить у неї.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія програє бій за Донбас, і її армія ще довго не зможе відновити свої сили. США та 40 союзників зібралися у Німеччині, щоб надати Україні більше військової допомоги у боротьбі за свободу. І українська армія переходить на озброєння НАТО.