Кабмін визначив, хто отримає 6500 грн через втрату роботи під час війни

Кабмін своєю постановою №199 від 4 березня регламентував виплату застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв`язку із втратою частини заробітної плати (доходу), роботи (економічна діяльність) внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, а також виділив на ці цілі 21,45 млрд грн, пише "БізнесЦензор".

Уряд встановив, що ця допомога у 6,5 тис. грн виплачуватиметься в рамках програми "єПідтримка".

Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам-підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають наступним ознакам: перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджується Кабміном за поданням ДСНС; надали в установленому законодавством порядку податкову звітність за четвертий квартал 2021 року чи річну звітність за 2021 рік; є бюджетними установами, фондами загальнообов`язкового державного страхування.

У зв`язку із запровадженням даної виплати, уряд скоротив витрати за низкою бюджетних програм на загальну суму в 21,91 млрд грн і направив кошти до резервного фонду, а також виділив на програму "єПідтримка" 21,45 млрд грн. 

Прем`єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що виплата 6,5 тис грн для тих, хто втратив роботу через війну, почнеться наступного тижня.

"Кожен найманий працівник,  кожен ФОП, у якого війна забрала роботу, зможе отримати 6,5 тис. грн", – сказав глава уряду.

За його словами, програма працюватиме за аналогією з виплатами за вакцинацію – тобто через програму "Дія".