“У коріннях уламки снарядів”: скульптуру “Дівчина-калина” як символ перемоги створив майстер із Бердянська – сюжет (Відео)

скульптура

Автор роботи хоче продати свою роботу на аукціоні, аби придбати дрони для ЗСУ на виручені кошти

Перемогти ворога можна не тільки зброєю, а й мистецтвом. У цьому переконаний коваль із Бердянська Олександр Шапошник. Зараз майстер створює з металу скульптуру “дівчини-калини”, яка уособлюватиме відродження України після перемоги. За роботою автора спостерігав журналіст “5 каналу” Денис Розенков.

Олександр – коваль за фахом. Усе життя працював у Бердянську, де викладав в одному з місцевих училищ. Кілька місяців тому евакуювався до Запоріжжя. Та каже, довго сидіти без роботи не зміг.

“Я не можу без роботи. Не можу. Мені погано стало, я як сидів вдома місяць цілий тут в Запоріжжі, мені стало погано, температура, тиск піднявся, заболів! Я зрозумів, що гроші – це все таке. Що можу творити, можу там щось робити, для мене це життя”, – каже коваль Олександр Шапошник.

Кілька років тому Олександр почав виготовляти скульптури з металу. Його роботи добре відомі не лише у рідному місті, а й за його межами. Новий творчий задум майстра – “Дівчина-Калина”. Коваль мріє, щоби вона стала символом відродження країни після Перемоги.

“Я думав багато варіантів, як це зробити, яку скульптуру зробити. І у мене там худрада є вдома, жінка та подруги жінки, одну придумав – забракували, другу придумав – забракували. А це є придумав оцю дівчину-калину. Це як символ, вона, як відродження”, – розповідає коваль Олександр Шапошник.

Над новим витвором майстер працює вже три тижні. На металеву красуню пішло більш як пів сотні кілограмів цинкового дроту. Скульптура прикрашена патріотичною символікою: стрічками кольору національного прапору та українським віночком. Кожна деталь тут продумана до дрібничок.

“Я свої роботи критикую, але ця так непогано вийшла у мене. Хоча я розраховував її зробити метр сімдесят, но вона в мене чомусь вийшла метр дев’яносто. Вона трохи просвєщається в мене, но це моє бачення. Така чиста, що навіть прозора”, – каже коваль Олександр Шапошник.

Сама скульптура важитиме понад 300 кілограмів. Зараз автор працює над створенням основи для “Дівчини-Калини”.

“Тут будуть коріння, і у коріннях будуть уламки снарядів. Це, як вона захищає від війни увесь світ. Бере на себе все зло що несе нам рашка, і захищає”, – каже коваль Олександр Шапошник.

Свою роботу Олександр хоче виставити на аукціоні в Європі. Виручені кошти планує передати Збройним силам України. Зокрема на закупівлю дронів.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, “5 канал”

Читайте також: “Синтез мистецтва та науки”: на Хмельниччині встановили скульптуру боротьби з коронавірусом – мета задуму

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.