Анексія росією територій України: низка країн ЄС викликає послів рф

Євросоюз

Повномасштабна війна росії проти України

Більшість країн ЄС заявили, що не визнають “референдумів” на окупованих українських територіях

Низка країн ЄС викликали до зовнішньополітичних відомств російських послів, щоб висловити протест у зв’язку з протиправною анексією окупованих територій України. 

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Зокрема, до МЗС Польщі викликали посла РФ Сєргєя Андрєєва. Він з’явився в міністерстві ще до обіду. Візит Андрєєва до польського зовнішньополітичного відомства був коротким. Йому було дано чіткий сигнал – Польща не визнає останні кроки Кремля, пов’язані з війною в Україні.

Повіреного у справах РФ Сєргєя Рябоконя викликала і Литва. Окрім протесту у зв’язку з анексією територій України, у Вільнюсі вирішили оголосити дипломата персоною нон грата, оскільки останні дії та заяви Рябоконя несумісні з його дипломатичним статусом, можуть вважатися втручанням у внутрішні справи приймаючої країни і, відповідно, є порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини.

Посол Росії в Італії Сєргєй Разов також прибув у понеділок до міністерства закордонних справ приймаючої країни після виклику на зустріч з генеральним секретарем міністерства Етторе Секі.

З послом також обговорили ситуацію з газопроводами “Північного потоку”, на яких минулого тижня виявили витоки.

Міністерство закордонних справ Фінляндії також повідомило, що викликало посла РФ у Гельсінкі Павла Кузнєцова у зв’язку з анексією окупованих територій України.

Міністерство закордонних справ рішуче засудило організовані Росією фальсифіковані “референдуми” та незаконне “приєднання” окупованих територій України до РФ.

Відомо також, що до німецького МЗС викликали посла РФ у Берліні Сєргєя Нечаєва. Бельгія викликала російського посла ще в п’ятницю.

Як повідомляв 5.ua, Держдума росії підтримала незаконну анексію окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, 27 вересня рф завершила “референдуми” на окупованих територіях України – й оголосила “результати”. Жодні “референдуми” росіян нічого не змінять для Києва, заявив Зеленський. Також стало відомо, що Україна скликала Радбез ООН.

Хоча в театралізованому “голосуванні” взяли участь менш як 1% від мешканців окупованих регіонів, на росії радісно відзвітували, що Донецька, Луганська, Запорізька і Херсонська області України “повертаються додому”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.