Важка зима: є загроза російської ракетної атаки електромережі України – Зеленський

ЗАЕС

Повномасштабна війна росії проти України

Україна підключена до європейської мережі

З приходом зими росія може націлити ракети на українську електромережу, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS News, пише УНІАН.

“Нам усім потрібно пережити цю зиму. Це найскладніша зима. І я переконаний, якщо говорити про Україну, то ви бачите, що відбувається. Вони (росія – УНІАН) блокували порти, щоб наше зерно не йшло в Африку, Азію, деякі країни Європи, щоб створити там хаос і голод. Друга криза, яку створила росія, – енергетична. Вони створили її ще перед повномасштабним вторгненням в Україну. Світ не має права слухати неправдиві наративи росії: мовляв, через війну та санкції подорожчають енергоносії – це неправда”, – наголосив Зеленський.

Президент додав, що Україна підключена до європейської мережі і готова допомогти Європі, Польщі, Румунії, Молдові.

“Всі бачать, що у нас є надлишок електроенергії. У нас добре розвинена атомна енергетика. У нас 15 електростанцій, 15 блоків, і вони зрозуміли, що ми будемо експортувати свою електроенергію в Європу. Це означає, що в Європі буде великий обсяг, але й ціна буде іншою. Тому європейцям це не зашкодить: і європейці будуть задоволені, і лідери в Європі про це знають”, – наголосив глава держави.

Проте росія вирішила атакувати Запорізьку АЕС, зауважив він.

“Зараз її відключили, шість блоків із 15 не працюють, але електроенергії в країні вистачає. Тож ми бачимо, що 1/3 наших можливостей може працювати на Європу прямо зараз”, – запевнив Зеленський.

Попри прогнози важкої зими, наголосив президент, українці не бояться викликів.

“Зимою, звісно, ​​вони (росіяни – ред.) будуть стріляти ракетами, і цілитимуться по нашій електромережі. Це виклик, але ми його не боїмося! Ми будемо боротися, і ми не здамося. Дуже важливо, щоб вони (росіяни – УНІАН) не змусили страждати й інші країни, США та Європу. Зараз ми страждаємо. Ми боремося і віддаємо своє життя за майбутнє демократії та відкритого світу”, – зазначив Зеленський.

Читайте також: Штрафи за тепло та серйозні обмеження: як Європа готується до зими без російського газу

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.