Як впливає сидяча робота на організм: науковці заговорили про наслідки

Метушливі рухи можуть допомогти підтримувати здорову вагу, упоратися зі стресом. Та найголовнше – подовжити життя.

Малорухливий спосіб життя недобре впливає на людину. Але якщо метушитеся, коли сидите, то це насправді зменшує ризик довгострокових проблем зі здоров’ям. Такої думки притримується епідеміологиня Джанет Кейд з Університету, пише bbc.

З 1975 року в усьому світі ожиріння зросло майже втричі. Частково це пов’язано з дедалі більш сидячим характером багатьох типів роботи.

Тривале сидіння сповільнює метаболізм, що впливає на здатність організму регулювати рівень цукру в крові та артеріальний тиск, а також розщеплювати жир.

Але все більше доказів свідчать про те, що потяг до метушіння може допомогти несвідомо контролювати свою вагу, спонукаючи нас рухатися – на кшталт вібросигналу на фітнес-трекері. Сама по собі непосидючість – навіть такі незначні рухи, як постукування ногою – також може допомогти нам спалити зайву енергію, яка в іншому випадку могла б накопичуватися у вигляді жиру. Метушіння під час стояння зазвичай виражається у похитуванні або переступанні з ноги на ногу, збільшує кількість спалених калорій на 38% порівняно з лежанням.

Підвищення концентрації

Непосидючі люди схильні до мріяння, що може відволікати їх під час навчання та роботи. Але такі рухи, як машинальне малювання візерунків, також можуть забезпечити фізіологічну стимуляцію, яка може допомогти деяким людям зосередитися на завданні. Під час одного експерименту люди, які малювали візерунки протягом телефонної розмови, запам’ятали на 29% більше деталей, ніж ті, хто цього не робив, що свідчить про те, що такі дії можуть сприяти когнітивній діяльності, хоча для підтвердження цього потрібні додаткові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ефективно схуднути при сидячій роботі

Непосиди довше живуть

Хоча немає жодних доказів того, що непосидючість безпосередньо подовжує життя, експерти знають, що хронічний стрес може скоротити його тривалість. Малорухливий спосіб життя збільшує всі причини смертності, подвоює ризик серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння, а також підвищує ризик депресії та тривожності. Непосидючість натомість може допомогти в обох випадках.

По-перше, вона може допомогти нам впоратися зі стресом

Непосидючість також може допомогти знизити деякі інші ризики, пов’язані з сидячим способом життя. Дослідники виявили, що постукування стопами під час сидіння, наприклад, може позитивно вплинути на артерії в ногах і потенційно допомогти запобігти артеріальним захворюванням.

Дітей не можна сварити за особ­ливості темпераменту. Холерика за непосидючість, флегматика за повільність. За невдачі, бо дитина і так засмучена, присоромлена, а покарання розвине комплекси. За необережність, повільність і незібраність. Брудний або розір­ваний одяг. Це прорахунки самих батьків. Проступок, вчинений через брак досвіду.

Не слід карати на людях в автобусі, на вулиці, бо це публічне приниження. За імпульсивність, енергійність. За недоведену вину. Краще пробачити, аніж покарати невинного. Не можна карати старшу дитину при молодшій, рідну при прийомній або прийомну при рідній.