Це було НАВМИСНО. Тренерка розповіла, як дискваліфікували Харлан

Вчора Міжнародна федерація фехтування екстренно переписала правила поведінки спортсменів.

Перед цим у правилах було вказано, що спортсменки можуть просто здійснити дотик зброєю, однак в останній момент правила щодо цього змінили. Про це сказала головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад, повідомили “Суспільне”.

“Дійсно, у правилах є таке, що після бою потрібно віддати “салют” і потиснути руку. Але, наприклад, коли були чинними правила щодо COVID-19, то достатньо було дотику зброєю. Це було схвалено правилами FIE. Наскільки мені відомо, учора було екстрене засідання FIE, і вони скасували це правило, нікому про це не сказавши”, розповіла тренерка.

“Чи було це спеціально? Я думаю, що так”, сказала Наталія Конрад.

“Адже учора зранку на чемпіонаті світу було засідання суддівської колегії, де говорили про те, що завтра може бути спроба дискримінувати нас, може бути конфлікт. Суддям дали вказівку бути лояльнішими”, розповіла тренерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська фехтувальниця така ж брудна, яка армія РФ: Кулеба відреагував на дискваліфакацію Харлан

За словами тренерки, Міжнародна федерація фехтування поставила ультиматум перед українською фехтувальницею Ольгою Харлан: у разі відмови тиснути руку росіянці Анні Смирновій на неї очікувала б дискваліфікація.

“Ольга не потиснула руку, запропонувала зброю “нейтральній” дівчинці, але вона цього не захотіла, залишилась на доріжці, і вони почали писати протест до FIE. Хоч суддя і зафіксував перемогу Ольги, це з’явилось на табло”, сказала Наталія Конрад.

Лідерку збірної України з фехтування Ольгу Харлан зняли з участі на чемпіонату світу після того, як вона відмовилася потиснути руку “нейтральній” атлетці з країни-агресорки Російської Федерації Анні Смірновій. Харлан перемогла росіянку у першій сутичці на стадії плей-оф.

Дії Харлан росіянка намагалася опротестувати, посилаючись на відмову “привітання” з боку українки, що згідно правил Міжнародної федерації фехтування карається чорною карткою дискваліфікацією з турніру.

У Федерації фехтування України заявили про апеляцію на дискваліфікацію.