Українці братимуть участь у всіх змаганнях, щоб потрапити на Олімпіаду в Парижі – Гутцайт

Він зазначив, що 26 липня Міжнародний олімпійський комітет (МОК) надіслав країнам офіційні запрошення для участі в Олімпіаді, але Росії й Білорусі не запросив.

“Ми зрозуміли, що вже остаточно не буде росіян і білорусів під своїм прапором, зі своєю символікою на Олімпійських іграх, і це був поштовх для того, щоб ми прийняли рішення. Зараз уже розпочинаються ліцензійні змагання. Щоб наші спортсмени потрапили на Олімпійські ігри, нам потрібно брати участь у всіх змаганнях”, – сказав Гутцайт.

За його словами, важливо, щоб, як у Польщі на нещодавніх Європейських іграх, українці виходили на стадіон і їх “усі реально були раді бачити”.

“Тому для нас дуже важливо, щоб на Олімпійських іграх у Парижі не було росіян і білорусів під своїми прапорами, не було символік, не було прояв російської та білоруської сторони, а ми виходили на відкриття і щоб увесь світ побачив, що Україна була, є і буде”, – пояснив Гутцайт.

Наступна Олімпіада відбудеться в Парижі (Франція) із 26 липня до 11 серпня 2024 року. Відбіркові турніри на ці змагання вже тривають.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала усунути спортсменів РФ і Білорусі від усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема, з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема, з фігурного катання. Росію також позбавили права на проведення чемпіонатів світу з хокею й волейболу. За даними Мінспорту України станом на початок квітня, РФ і Білорусь усунуто від участі в 90–95% світових спортивних змагань.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними й на жодних змаганнях не можна буде показувати ідентифікатори цих країн, такі як прапор або гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ і Білорусі у змаганнях за суворих умов.

У 2023 році деякі міжнародні федерації вже повернули росіян і білорусів у змагання.

12 квітня Мінспорту України офіційно заборонило збірним України брати участь у змаганнях, де буде представлено Росію або Білорусь. Водночас у відомстві зазначили, що не планують забороняти збірній України з футболу брати участь у доборі на чемпіонат Європи 2024 року, куди допустили команду Білорусі.