Спортсменів із Росії та Білорусі використовують, щоб завадити участі українців в Олімпіаді – Мінмолодьспорту України

“Рекомендації МОК щодо відсторонення російських та білоруських спортсменів, на наш погляд, не виявляють достатньої ефективності. Неконкурентні спортсмени із країн-агресорів беруть участь у змаганнях із метою перешкоджати участі та ліцензуванню наших атлетів в Олімпійських іграх”, – ідеться у заяві.

У Мінмолодьспорту зазначили, що “коригують стратегію”.

“Підтримуємо участь наших атлетів у всіх міжнародних спортивних подіях, де немає представників РФ та РБ під національним прапором та тих, хто підтримує війну проти України. Міністерство продовжує поповнювати базу даних спортсменів і тренерів країн-агресорок, які підтримують війну проти України”, – повідомили там.

Українське відомство наголошує, що має намір вести “суворий моніторинг” дотримання вимог безпеки українських атлетів та їхніх уболівальників із боку організаторів міжнародних змагань.

“Україна не змінює ставлення до російського спорту. Його повністю контролює кремлівський режим, і саме кремлівський режим визначає, хто з росіян та за яких умов братиме участь у міжнародних змаганнях. Ми вважаємо цю тактику кремля неприпустимою”, – заявили у Мінмолодьспорту України.

Наступна Олімпіада відбудеться у Парижі (Франція) із 26 липня до 11 серпня 2024 року. Відбіркові турніри на ці змагання вже тривають.

Контекст:

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними й на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, таких як прапор або гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

28 березня президент МОК Томас Бах оголосив, що комітет рекомендував спортивним федераціям дозволити росіянам та білорусам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі та не допускати до змагань спортсменів і персонал, які активно підтримують війну РФ проти України або причетні до російської та білоруської армій.

2023 року деякі міжнародні федерації вже повернули росіян та білорусів у змагання.

12 квітня Мінмолодьспорту України офіційно заборонило збірним України брати участь у змаганнях, де буде представлено Росію або Білорусь. Водночас у відомстві зазначили, що не планують забороняти збірній України з футболу брати участь у доборі на чемпіонат Європи 2024 року, куди допустили команду Білорусі.

Міжнародний олімпійський комітет 13 липня заявив, що поки що не планує надсилати Росії та Білорусі запрошення на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.