«Укрзалізниця» почала перевезення вантажів у контейнерах до Гданська

«Укрзалізниця» запускає послугу перевезення контейнерів інтермодальними поїздами, на першому етапі – до Гданська (Польща). В Україні вантажі відправлятимуть із чотирьох міст – Києва, Одеси, Дніпра, Вінниці.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Перевезення здійснюватиметься в суховантажних контейнерах 20 DV (25 тонн) і 40 DV (27 тонн).

На цьому етапі УЗ пропонує два види перевезень: one trip train означає, що клієнт не несе відповідальності за повернення вагона, а round trip way – використання вагона після попередньої операції. Для них оприлюднено тарифи, які діятимуть до 1 серпня. Зокрема, послуга перевезення завантаженого контейнера 20 DV із Києва до Гданська на умовах one trip train коштуватиме 1620 євро, контейнера 40DV – 2290 євро. Ціна не включає оренду або використання контейнера, VGM (декларацію про підтвердження маси брутто контейнера), митні формальності, гарантії, перевірки та страховку вантажу.

Згідно з презентацією УЗ, незабаром контейнерні маршрутні поїзди можуть формуватися на чотирьох прикордонних переходах: Ягодин – Дорогоуськ, Ізов – Грубешів, Мостиська – Медика (у напрямку Польщі) і Чоп – Чєрна (Словаччина), Загонь (Угорщина) на коліях 1435 мм і 1520 мм. Зазначено, що маршрутні поїзди забезпечать ефективне сполучення з коридорами основної залізничної мережі ЄС. Зокрема, Ягодин може бути з’єднаний з Балтійсько-Адріатичною та Північно-Морською-Балтійською основною залізничною мережею, Мостиська – з Балтійсько-Адріатичною та Ренійсько-Дунайською магістральними залізничними мережами, Чоп – з основною залізничною мережею Рейн-Дунай та Середземномор’я, Вадул-Сірет – з основною залізничною мережею Рейн-Дунай. Це дасть змогу доставляти вантажі в порти країн Балтії, а також Польщі, Північної та Південної Європи, в чорноморські порти, до внутрішніх європейських інтермодальних терміналів.

Повідомляється, що контейнерні маршрутні поїзди будуть інтегровані в інтермодальну національну мережу «Центру транспортного сервісу «Ліски» (ЦТС «Ліски»), яка буде оператором перевезень. Згідно з презентацією УЗ, будуть задіяні операційні термінали «Ліски» в Чопі, Скнилові, Одесі, Києві, Дніпрі та Харкові. Також проєктують термінали в Ковелі, Вінниці, Полтаві, йдеться в повідомленні.

У презентації УЗ зазначено, що термінали ЦТС «Ліски» оснащені 4479 фітинговими платформами (40DV, 60DV і 80DV), 2975 контейнерами (20 DV і 40 DV), 13 контейнерними кранами (зокрема, три на терміналі в Києві, три – в Одесі, по одному в Дніпрі, Харкові та Чопі), 110 причіпними платформами, трьома річстакерами для контейнерів, 50 вантажними тягачами і 100 напівпричепами.

«Філія ЦТС «Ліски» готова надати повний комплекс послуг з організації перевезення контейнерів – контейнери, спеціалізований рухомий склад, термінальні послуги (забезпечення виконання навантажувально-розвантажувальних операцій, складування, зберігання вантажів), а також забезпечити оформлення транспортних документів, митне оформлення та сертифікацію, багато інших послуг. Зокрема, ЦТС забезпечить транспортування вантажу в контейнерах територією України та Польщі, оброблення маршрутних поїздів у порту Гданськ», – зазначено в повідомленні УЗ.

Партнерами в наданні послуг є UZ Cargo Польща, Laude Smart Intermodal S.A., PKP CARGO Connect та інші.