Акценти тижня: в економіки США пречудові справи (чого не скажеш за російську), та кого цікавить реальний світ Барбі

Економіка США з точки зору споживача наразі має найвищі показники зростання в історії. Цьогоріч вона випередила показники 1999 року, попередній найкращий показник за всю історію, і зростає більш рівномірно, ніж будь-коли за останні роки. Американські сім’ї є більш фінансово захищеними та заможними, ніж будь-коли раніше. Справи йдуть чудово, присягається The Atlantic.

Ринок праці процвітає: рівень безробіття знаходиться на найнижчому рівні за останні 60 років: робочих місць більше, ніж було за ціле покоління. Конкуренція за працівників не лише підштовхнула до зростання заробітків – середній дохід домогосподарств наближається до свого нового максимуму, який на $6000 вищий, ніж наприкінці 1990-х років. Вона також призвела до зростання заробітків працівників із найнижчим рівнем оплати праці, а не з найвищим. Останні три роки стерли чверть нерівності в оплаті праці, що виникла за останні чотири десятиліття.

Економіка США на підйомі, але чи відчувають це американці? Два погляди на одну проблему

Підвищення доходів, а також стимулювальні виплати, які уряд здійснив під час пандемії, допомогли мільйонам сімей вирватися з бідності. За останні три роки рівень дитячої бідності знизився з 12,5% до 5,2%. Цей рівень, а також продовольчої незахищеності є найнижчими за всю історію США. Сім’ї з нижньої половини розподілу доходів зараз мають більше шансів стати власниками житла, ніж будь-коли з моменту, коли 2006 року лопнула бульбашка на ринку нерухомості.

Але американці цього не відчувають. Чому? Люди просто ненавидять рахувати. Споживачі зазвичай не помічають, коли справи йдуть на краще, а не на гірше: інфляція значно охолола, ціни на яйця, газ, вживані автомобілі, квитки на літак і десятки інших товарів широкого вжитку падають. Крім того негативне тло створюють політичне та медійне середовище. Сьогоднішня інтенсивна поляризація підштовхує людей ненавидіти економіку, якщо вони ненавидять президента, і любити економіку, якщо вони люблять президента, а це означає, що республіканці зараз просто нещасливі.

«Партійна упередженість має значний вплив на результати опитувань щодо економічних очікувань, і ця упередженість зростає», – йдеться в новому дослідженні. Увімкніть телевізор, і ви побачите, що у світі теж усе погано: кліматична катастрофа, війна в Європі, загрози демократії вдома, соціальні медіа, які підсмажують мізки. Але з точки зору економіки справи йдуть добре. Вони чудові.

Але Wall Street Journal вважає, що не все так погано і зі сприйняттям економіки. «Оптимістичні заголовки останніх тижнів свідчать про те, що споживачі починають ігнорувати високі відсоткові ставки, інфляційний сплеск і побоювання рецесії – і знову відчувають впевненість в економіці», – пише видання. Неприбуткова організація Conference Board, що займається бізнес-дослідженнями, повідомила, що індекс споживчих настроїв у червні піднявся до найвищого рівня із січня 2022 року. Втім опитування продемонструвало неймовірний песимізм американців щодо найближчого майбутнього – вони не впевнені, що хороший стан економіки протримається принаймні пів року.

Додає свою ложку дьогтю і The Economist, який стверджує, що великі американські банки перебувають у поганому стані, проте практично всі показують найвищі прибутки. Кілька фінансових установ збанкрутували в І кварталі цього року після того, як їхні вкладники розбіглися, налякані підвищенням відсоткових ставок. Після цих банкрутств менші банки намагалися утримати депозити, що призвело до зростання їхніх відсоткових витрат.

На думку видання, економіка охолоджується через вищі ставки, що підвищує імовірність втрати робочих місць і дефолтів. Вищі ставки також майже повністю зупинили активність на ринках капіталу. Зростання вартості боргових зобов’язань відлякує потенційних покупців у діловому світі, спонукає компанії відкладати випуск облігацій, а стартапи – відтерміновувати первинне публічне розміщення акцій. Водночас для більшості установ цей час ще ніколи не був таким вигідним, зауважує The Economist. Завдяки найвищим за останні 15 років процентним ставкам чистий процентний дохід Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase та Wells Fargo у ІІ кварталі сягнув рекордних $63 млрд.

Економічне падіння росії у цифрах та фактах. Але буде ще гірше

Втім жодні здобутки друзів так не радують, як проблеми у ворогів. За кілька місяців економіка рф перетворилася з поганої на ще гіршу, зауважив минулого тижня Business Insider. На його думку, стан російської економіки погіршується, оскільки західні санкції завдають удару по ключових галузях країни. Проблеми, з якими стикається росія – від падіння продажів автомобілів до обвалу російського рубля – продовжують зростати.

Ще однією ознакою того, що економіка рф перебуває в занепаді, є різке падіння балансу поточного рахунку. Центральний банк зафіксував падіння профіциту поточного рахунку платіжного балансу на 93% у річному обчисленні за квітень – червень. Він знизився з рекордних $76,7 млрд до $5,4 млрд. У червні Міністерство фінансів рф заявило, що надходження від податків на нафту і газ впали на 36% проти минулого року та становлять близько 571 млрд рублів, а прибутки від продажу нафти і нафтопродуктів скоротилися на 31% – до 426 млрд рублів.

Wall Street Journal із цього приводу зауважує, що, за даними МВФ, потенційні темпи зростання економіки рф впали з 3,5% до 2014 року до 1%. Витрати на війну призвели до збільшення боргового навантаження росії, – цитує видання заступницю міністра фінансів Ірину Окладнікову, яка заявила, що рф «нарощуватиме свій борг, це безнадійна ситуація». Вона додала:  «Нам доведеться це зробити, тому що наші витрати зростають, ми повинні підтримувати економіку… ми повинні підтримувати військовий блок».

Погіршення торгівлі, а також невизначеність після червневого заколоту призвели до того, що рубль став однією з найгірших світових валют цього року, знизившись приблизно на 18% щодо долара. За даними центрального банку, росіяни зняли 100 млрд рублів, або $1,1 млрд, під час заколоту. Поєднання ослаблення валюти, погіршення торговельного балансу та дефіциту робочої сили стимулюють інфляцію у рф, зауважує WSJ.

Дві історії про літій. Чому рідний штат Стівена Кінга забороняє видобувати стратегічний для економіки ресурс

Тим часом щонайменше два видання звернули увагу на літій. Al Jazeera розповіла як Австралія заблокувала пов’язаній із Китаєм Austroid Corporation придбання 90,1% літієвої шахти Alita Resources. У своїй промові торік Міністерство фінансів заявило, що Австралія, провідний світовий постачальник літію, буде більш вибірково ставитися до того, кому дозволяти інвестувати у свою критично важливу мінеральну галузь.

Натомість Китай розкритикував Австралію за блокування китайських інвестицій із міркувань національної безпеки, а провідний китайський дипломат Ван І заявив минулого тижня після зустрічі з міністром закордонних справ Австралії Пенні Вонг, що Австралія має забезпечити «недискримінаційне бізнес-середовище для інвестицій китайських підприємств» в Австралії.

А ось Time розповів сумну історію про те, як подружжя мисливців за дорогоцінним камінням знайшло родовище літію, але штат Мен не дозволяє його розробку. Родовище містить одні з найбільших зразків літієвмісного мінералу сподумену, але це не врятує. У штаті Мен діють одні з найсуворіших стандартів видобутку корисних копалин і якості води в країні, а також заборонено видобуток металів у відкритих кар’єрах площею понад три акрів.

Тут десятиліттями не було жодної діючої шахти з видобутку металів, і жодна компанія не подавала заявки на отримання дозволу з моменту ухвалення особливо суворого закону в 2017 році. Оскільки все більше компаній починають розвідку в штаті Мен і шукають значні поклади нікелю, міді та срібла, міста починають накладати власні заборони на промисловий видобуток корисних копалин.

Рожевий піар республіканців. У дівчачому фільмі вони викривають лояльність Китаю

Український скандал навколо видатків на недолугі серіали, який завершився відставкою міністра культури Олександра Ткаченка, можна вважати взірцевим. США до нас явно недотягують. Принаймні республіканці. Вони влаштували минулого тижня скандал навколо «рожевого» фільму про Барбі, оскільки їм не сподобалася мапа «реального світу» Барбі – дитяча карта з намальованими крейдою дельфінами і навіть хештегом, що плаває навколо величезних водойм Землі.

Після галасу республіканців фільм заборонили у В’єтнамі, оскільки на мапі побачили «дев’ять пунктирних ліній», які посилюють територіальні претензії Китаю в Південно-Китайському морі (на карті Барбі лише вісім ліній, і вони не мають тієї форми, яка продиктована реальними глобальними картами).

Зараз республіканці, які першими помітили цю пунктирну лінію, закликають бойкотувати фільм через «намагання Голівуду догодити компартії Китаю». Напевно не існує жодного видання у США, яке б не написало про цю «захоплюючу» тему.  У зв’язку з чим пригадується нещодавній виступ губернатора штату Іллінойс Джея Бі Прітцкера перед студентами, яким він порадив розробляти власну систему виявлення ідіотів, якщо вони хочуть досягти успіху в цьому світі. Цей виступ швидко став вірусним.  

Натомість майже непомітним пройшло те, що внучата племінниця Уолта Діснея та режисерка-документалістка Ебігейл Дісней потрапила за грати через кліматичний протест проти використання приватних літаків. Про це вона написала колонку в Gardian, але кого цікавить реальний, а не уявний світ Барбі.

Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.

Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.

Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!

Щомісячна підтримка у 196 грн Допомогти проекту одноразово

Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].