“Ми не боїмося. Усі готові продовжувати постачання” – Зеленський прокоментував вихід РФ із зернової угоди

Президент України Володимир Зеленський прокоментував заяви Російської Федерації щодо її виходу із “зернової угоди”.

Україна готова продовжити дію такої угоди без РФ і направить відповідні сигнали посередникам Організації Об’єднаних Націй і Туреччині. Про це Зеленський сказав в інтерв’ю африканським журналістам, повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров.

“Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна”, сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся із Ердоганом

“У нас були дві угоди: Україна, Туреччина, ООН; інша угода Росія, Туреччина, ООН. Тому, коли Росія каже, що вона зупиняє, вона зриває свої домовленості з генсеком ООН Гуттерішем і з президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей”, заявив президент.

У понеділок в Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Минулого року у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.