Що відбувається біля Бахмута, Вугледара та Кремінної ‒ показали свіжі карти боїв в Україні

Українські війська відбили деякі втрачені позиції в Донецькій області. Нині запеклі бої тривають навколо Вугледара.

Російські сили також намагаються наступати біля Сватового на Луганщині. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, оприлюднені американським Інститутом вивчення війни (ISW).

Один з російських військових блогерів стверджував, що бої біля Гряниківки неподалік Сватового тривають і що російські війська встановили контроль над Дворічною за 55 км на північний захід від Сватового. Інший блогер стверджував, що передчасно оцінювати, чи захопили російські війська Дворічну, оскільки вона знаходиться дуже далеко від російських позицій. В ISW немає візуального підтвердження цієї ситуації.

Російські джерела також повідомили про невдалий штурм Стельмахівки, що за 15 км на захід від Сватового.

Російські війська 11 лютого також продовжували наступальні дії в районі Кремінної. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Кремінної, Шепилового та Білогорівки. За даними українського Генштабу, російські війська зміцнюють угруповання сил у районі Кремінної.

Росіяни публікують кадри, де стверджується, що частини 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії РФ перебувають у районі Кремінної.

“Геолокаційні кадри, опубліковані 10 лютого, показують, що російські війська, ймовірно, забезпечили маргінальне просування на захід від Шепилового. Російський “воєнкор” стверджував, що російські війська вели штурм з Діброви (5 км на південний захід від Кремінної) у напрямку Зарічного (17 км на захід від Кремінної)”, ‒ повідомляє ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 30 ворожих авіаударів ‒ Генштаб повідомив про ситуацію на лінії фронту

Тим часом російські війська продовжують віддавати перевагу наступальним операціям у Донецькій області. За словами Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного, росіяни там щодня проводять до 50 атак, постійно атакують Бахмут.

Навколо Вугледара та Мар’їнки також тривають запеклі бої, українським військам вдалося повернути втрачені позиції в Донецькій області. Залужний додав, що запорукою успіху на цих ділянках фронту є ефективна артилерія та зазначив, що для цього потрібна як зброя, так і боєприпаси.

Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські штурми поблизу Бахмута, Красної Гори (6 км на північ від Бахмута) та Іванівського (6 км на захід від Бахмута).

Геолокаційні кадри, опубліковані 11 лютого, показують, як російські війська вільно пересуваються східною частиною Красної Гори, і, ймовірно, вказують на те, що українські війська відступили від населеного пункту. Російські “воєнкори” стверджують, що їхні війська оточили українські сили в Красній Горі і що бойовики групи “Вагнера” займають позиції в південно-східній частині Парасковіївки, що за 7 км на північ від Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані 11 лютого, також показують, що бойовики групи “Вагнера”, ймовірно, забезпечили незначне просування на північно-східній околиці Бахмута.

“Російські війська навряд чи розпочнуть скоординовані дії щодо захоплення Сіверська найближчими тижнями, всупереч попереднім заявам російських “воєнкорів”. Російські військові блогери нещодавно відповіли на просування групи “Вагнера” на північ від Соледара (20 км на південь від Сіверська) і російські заяви про захоплення Білогорівки Луганської області (13 км на північний схід від Сіверська). Вони припустили, що російські війська розпочинають додаткові зусилля з оточення Сіверська”, ‒ йдеться у повідомленні.

За оцінками ISW, російським військам потрібно буде розпочати набагато більш скоординовані зусилля в напрямку Сіверська з півночі, сходу та півдня, щоб наступити на це селище.

Аналітики також фіксують, що наступальні операції групи “Вагнера” на північ від Соледару завмирали у попередні дні. Це свідчить про те, що ці операції слугували загальним зусиллям Росії з оточення Бахмута, а не були спрямовані на Сіверськ.

11 лютого російські війська продовжували наступ на західних околицях Донецька. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми біля Парасковіївки. Російський “воєнкор” стверджував, що російські сили проводили штурм поблизу Красногорівки та самої Авдіївки.

Один з російських блогерів заявив, що в дачній зоні на південь і південний схід від Вугледара тривають запеклі бої. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 лютого, показують наслідки російського термобаричного артилерійського удару поблизу Вугледара. Термобаричні артилерійські системи можуть свідчити про те, що російські сили надають пріоритет операціям навколо Вугледара.

На півдні України 11 лютого російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак. Окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов стверджував, що українські війська посилили диверсійно-розвідувальні дії вздовж лінії фронту в Запорізькій області. Він також висловив стурбованість тим, що українські сили готуються до можливого контрнаступу.

Українські офіційні особи повідомили, що російські війська продовжують накопичувати живу силу на східному березі Дніпра у Херсонській області. Російські війська продовжують стягувати живу силу для забезпечення діяльності правоохоронних органів і не готуються до наступу.

За оцінками ISW, російським силам на півдні України, зокрема на лівобережній Херсонщині, не вистачає необхідної концентрації сил для спроби повномасштабного наступу.

Українські війська минулої доби продовжували влучно бити по скупченнях російських окупантів та ворожої техніки. Зокрема, авіація Сил оборони за добу завдала 19 ударів по районах зосередження загарбників. Про це вранці 12 лютого повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Загальні бойові втрати Росії на ранок 12 лютого становлять понад 137 780 осіб. За минулу добу лави “200-х” поповнили ще понад 900 окупантів, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.