Українцям почали частіше видавати повістки на вулицях: у чому причина

В Україні почали частіше вручати повістки до Територіальних центрів комплектування прямо на вулиці.

З чим це пов’язано розповів майор ЗСУ Олександр Мельничук, передає 24 Канал.

Він зауважив, що зазвичай військовозобов’язаним вручають не повістки, а повідомлення. Це радше запрошення до військкомату для того, щоб актуалізувати дані, пройти медичну комісію. І це не тотожно з миттєвим відправленням на фронт.

“І з цього й випливає причина, чому зросла кількість випадків, коли повістки вручають на вулицях. Такого б не було, якби військовозобов’язані самостійно навідувалися до Територіальних центрів комплектування та повідомляли, наприклад, про зміну адреси проживання, сімейний стан, проблеми зі здоров’ям тощо. Те, що вручили повістки не значить, що хлопцям не можна виходити з дому, бо військкомат хапає всіх і відправляє на війну, як розказують люди”, зауважив Мельничук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не заганятиме людей палками на війну – Зеленський про мобілізацію

За його словами, людей ніхто силою не везе на фронт без жодної підготовки. Територіальний центр комплектування отримує певне завдання. Наприклад, необхідно доукомплектувати якусь військову частину певною кількістю людей або спеціалістів.

“В ідеалі їх би мали шукати по списку тих, хто стоїть на обліку ТЦК. Але реальність свідчить про те, що далеко не всі стоять на обліку. Власне, тому й доводиться видавати запрошення до військкоматів просто неба”, додав офіцер.

Військовозобов’язаним українцям можуть анулювати вже видані повістки. Але це можливо лише в деяких випадках, розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Роман Горбач.

Зазначив, що видана військовозобов’язаному громадянину повістка може бути анульована, якщо він має підстави для відстрочення або бронь.